Siirry suoraan sisältöön

Vaalit mielessä meilläkin

Sakari Karjalainen

Sakari Karjalainen

Vuosi 2019 käynnistyi upeasti Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen emännöimillä järjestöpäivillä Kuopiossa 18.-19. tammikuuta. Paikalla oli yli sata Syöpäjärjestöjen luottamushenkilöä, muuta vapaaehtoista ja työntekijää. Ohjelmassa oli esimerkiksi tuhti tietopaketti kansallisen syöpäkeskuksen toiminnasta ja Syöpäjärjestöjen roolista siinä. Jäsenyhdistystemme moninaiset palvelut potilaille ja näiden läheisille on tarkoitus kytkeä tiiviisti syöpäkeskuksiin. Kuulimme myös, miten tanskalainen sisarjärjestömme auttaa potilaita syöpäpolun eri vaiheissa. Toimintamme on vaikuttavasti järjestetty, mutta meillä on silti paljon opittavaa tanskalaisilta mm. vapaaehtoistoiminnasta ja varainhankinnasta.

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Juhlavuoden teemana ovat nuoret aikuiset syöpäpotilaat, jotka kokevat usein olevansa väliinputoajia sekä hoidon että psykososiaalisen tuen osalta.
Jäsenyhdistyksemme Sylva on tehnyt paljon työtä nuorten aikuisten kanssa ja nuorten oma Fuck Cancer –kampanja on onnistunut erinomaisesti. Kuulimme Kuopiossa useamman nuoren puheenvuoron heitä painavista ja mietityttävistä asioista. Onnittelen Pohjois-Savon Syöpäyhdistystä paitsi juhlavuoden myös sen onnistuneen teeman johdosta!

Alkanut vuosi on merkittävä syöpäsairauksien diagnostiikan ja hoidon näkökulmasta. Kansallisen syöpäkeskuksen toiminta käynnistyi vuoden alusta virallisesti. Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen ratkeaa kahden seuraavan kuukauden aikana. Eduskuntavaalien jälkeen selviää, minkälainen hallitus maatamme johtaa lähivuodet. Toukokuussa valitaan uudet jäsenet Euroopan parlamenttiin. Niiden vaalien merkitys voi olla pitkällä aikavälillä huomattava maailman vakauden ja talouden kehityksen näkökulmasta. Ja jo ennen EU-vaaleja Iso-Britannia on poistunut EU:n jäsenyydestä – jotenkin hallitusti tai todennäköisemmin jollain muulla tavalla.
Syöpäjärjestöt päätti vaalitavoitteistaan viime vuoden toukokuussa ja niitä on esitelty eri eduskuntapuolueiden edustajille. Vaaleissa kuusi tärkeintä tavoitettamme ovat 1) terveysperustainen verouudistus, 2) tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentäminen, 3) syöpäseulontojen kehittäminen, 4) hoitoonpääsyn nopeuttaminen, 5) asiakasmaksujen kohtuullistaminen ja 6) palliatiivisen ja saattohoidon laadun varmistaminen.

Tälle vuodelle riittää siis tekemistä! Onneksi tekijöitäkin on paljon. Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö 120 000 jäsenellään. Vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme ovat potilaiden ja heidän läheistensä tukena koko maassa. Tulevien vuosien aikana rakennamme palveluistamme vielä kattavampia. Tavoitteenamme on tavoittaa jokainen apuamme ja tukeamme tarvitseva.