Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt palvelee poikkeusoloissakin

Sakari Karjalainen

Sakari Karjalainen

Jos tämä olisi tavallinen kevät, ihmettelisimme nyt sitä, ettemme päässeet kokemaan kunnon talvea. Hiihtokilpailuja olisi jouduttu ainakin etelässä perumaan lumen vähyyden vuoksi. Olisimme pahoillamme etelän hiihtokeskusten kannattavuusongelmista, mutta nauttisimme aurinkoisesta ja lumettomasta varhaiskeväästä. Mutta tästä ei tullutkaan tavallinen kevät.

COVID19-pandemian ja sen rajoittamiseen tähtäävien toimien takia kaikki on muuttunut omalla paikkakunnalla, koko Suomessa, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Sairauden aiheuttamien huolien ja kärsimysten lisäksi, monen perheen taloudellinen tilanne ja tulevaisuudennäkymät ovat hetkessä muuttuneet. Yritysten irtisanomiset ja lomautukset ajavat yhä useammat ahdinkoon. Yritysten talouden lisäksi kuntien talous on suurissa vaikeuksissa. Lähes kaikkien arvioiden mukaan talouden tilanne on pahin sitten toisen maailmansodan.

Kaiken tämän keskellä meidän on yhdessä keskityttävä pandemian lieventämiseen ja sen haittavaikutusten vähentämiseen. Parasta, mitä voimme nyt tehdä, on noudattaa viranomaisten määräyksiä ja ohjeita, hoidettava oma työmme hyvin ja huolehdittava omasta ja läheistemme hyvinvoinnista. Läheisen määritelmä laajenee kriisin yhteydessä. Nyt tarvitaan solidaarisuutta ja toisen kunnioitusta.

Syöpä ja siihen liittyvät hoidot voivat aiheuttaa suurentuneen riskin saada vakava COVID19-tauti. Syöpäjärjestöt jakaa verkon ja neuvontapalvelun kautta sairastuneille tietoa, miten omaa sairastumisriskiä voi vähentää. Verkkosivujemme etusivulla avautuu suomeksi ja ruotsiksi tietoa virusepidemian vaikutuksista syöpäpotilaiden hoitoon ja arkeen.

Syövän diagnostiikka ja hoito eivät ole vaarantuneet pandemian vuoksi. Seuraamme tilannetta viikoittain ja vertaamme tilannetta myös vastaavaan muissa Pohjoismaissa. Syöpäseulontoja on joissain kunnissa lykätty, mutta ne pystytään vielä toteuttamaan myöhemmin. Syöpärekisteri valvoo seulontojen tilannetta ja neuvoo seulontojen järjestäjiä, miten toimia poikkeustilanteen jälkeen. Erikoissairaanhoidossa syöpäleikkaukset ja liitännäishoidot jatkuvat normaalisti. Seurantakäynneissä on siirrytty mahdollisuuksien mukaan etävastaanottoihin.

Perinteinen kuntoutustoiminta ja sopeutumisvalmennuskurssit on toistaiseksi keskeytetty. Myös muu kasvokkain tarjottava psykososiaalinen tuki on jouduttu siirtämään puhelimen tai muun etäyhteyden päähän. Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluihin on tullut aiempaa enemmän yhteydenottoja. Pyrimme palvelemaan kaikki apua tarvitsevia ja huolestuneita ihmisiä mahdollisimman hyvin ja nopeasti tilanteen vaikeudesta huolimatta.

Syöpäjärjestöjen toiminnanjohtajat ja keskustoimiston asiantuntijat ovat keskenään yhteydessä säännöllisesti ja käytännössä useamman kerran viikossa. Olemme vauhdittaneet verkkopohjaisten ja etäyhteyteen perustuvien palvelujen kehittämisestä. Syöpäjärjestöjen palvelutarjonta on jatkossa entistä monipuolisempi ja asiakkaan toiveet ja tarpeet paremmin huomioon ottava.

Aamulla pellolle satanut paksu lumikerros on sulanut. Ei tainnut tulla takatalvea tänä vuonna. Olisimme ottaneet mieluummin sen kuin tämän viruspandemian. Elämä on arvaamatonta ja sen tämä kevät on opettanut ihmisille paremmin, kuin mikään aikaisemmin kokemamme. Hallituksemme toimet, terveydenhuollon kriisivalmius, ihmisten auttamishalu ja oman järjestömme ketteryys kertovat, että me selviydymme kaikkein odottamattomimmastakin.