Siirry suoraan sisältöön

Kokemustoiminta

Kokemustoimija on kokemuksen asiantuntija, jonka tehtävä on eri alojen ammattilaisten, opiskelijoiden ja suuren yleisön ymmärryksen ja tiedon lisääminen. Kokemustoimija tarjoaa näkökulman siihen, mitä sairastuminen tarkoittaa yksilötasolla ja millaisia asioita sairaus tuo ihmisen elämään.

Syöpäjärjestöjen kokemustoimija on koulutettu vapaaehtoinen, joka on itse kokenut syövän tai on syöpään sairastuneen läheinen. Kokemustoimija voi olla mukana sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja toteuttamisessa, henkilöstön kouluttamisessa, sekä sosiaali- ja terveysalan ammatillisessa koulutuksessa. Häntä voi tilata myös yksityisten palvelualojen yrityksiin edellä kuvattuihin tehtäviin. Lisäksi kokemustoimija voi esiintyä erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Hän voi toimia myös yleisen tietoisuuden lisääjänä antaen haastatteluja ja tekemällä median kanssa yhteistyötä.

Suomessa kokemuskoulutusta on kehitetty valtakunnallisesti. Syöpäjärjestöt on mukana Kokemustoimintaverkostossa, johon kuuluu eri sairaus- ja vammaisryhmiä edustavia yhdistyksiä ja liittoja. Lisätietoa kokemustoiminnasta ja tulevista koulutuksista voit lukea kokemustoimintaverkosto.fi -verkkosivulta.

Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi kokemustoimijana toimimiseen täällä.

Mikäli olet kiinnostunut saamaan kokemustoimijan kertomaan omista kokemuksistaan esimerkiksi opiskelijoille, ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan asinatuntijaan Tiiu Lohtariin.