Siirry suoraan sisältöön

”Hyvä elämä ilman syöpää ja syövästä huolimatta”

Sakari Karjalainen

Sakari Karjalainen

Millainen on järjestön tuoteseloste?  Meillä on yhteinen tavoite selkeänä mielessä: hyvä elämä.

Pyrimme Syöpäjärjestöissä kahteen asiaan: vähentämään syöpään sairastumista ja auttamaan syöpään sairastuneita ja näiden läheisiä.

Syöpäjärjestöjen strategia ohjaa toimintaamme seuraavien viiden vuoden aikana. Valmistellessani uutta strategiaamme viime vuonna vierailin kaikissa jäsenyhdistyksissä ja tapasin luottamushenkilöitä, rivijäseniä ja yhdistysten työntekijöitä. Se oli innostavaa.

Järjestömme luottamushenkilöillä, työntekijöillä ja vapaaehtoisilla on selvästi yhteinen näkemys siitä, mihin Syöpäjärjestöjä tarvitaan.

Tavoitteena ”hyvä elämä ilman syöpää” tarkoittaa, että mahdollisimman moni voi tulevaisuudessa välttää syövän.

Jokainen vaikuttaa omine valintoineen

Jopa puolet syövistä voisi olla ehkäistävissä. Jokainen voi omilla valinnoillaan pienentää syöpäriskiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka kuinka yrittäisi elää terveellisesti, voi silti sairastua. Tällä hetkellä joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Syöpä kehittyy vuosien kuluessa ja siihen vaikuttavat monet tekijät. Sattumallakin on suuri merkitys.

Elintapojen muutokset näkyvät selvästi myös väestötasolla. Esimerkiksi miesten vähentynyt tupakointi 1950-luvulta lähtien on johtanut keuhkosyövän ja kurkunpääsyövän vähentymiseen. Naisten lisääntynyt tupakointi on johtanut päinvastaiseen kehitykseen keuhkosyövässä.

Elämän laatu on tärkeää toipuville

”Hyvä elämä syövästä huolimatta” on toinen Syöpäjärjestöjen päätavoitteista. Syövän ennuste paranee ja moni toipuu sairaudesta hyvin.

Syövän hoidot ovat edelleen raskaita. Lääke- ja sädehoitojen sivuvaikutuksiin kiinnitetään huomiota. Syöpäkirurgia on entistä säästävämpää. Plastiikkakirurgian keinoin voidaan helpottaa esimerkiksi rintasyöpään tai suusyöpään sairastuneiden elämää merkittävästi. Hoitoja annetaan erilaisina yhdistelminä, joiden tehoa tutkitaan jatkuvasti.

Syöpäjärjestöillä on oma erityinen roolinsa syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä tukemisessa. Neuvontapalveluissa sairaanhoitajat kohtaavat kasvotusten sairastuneita tai vastaavat huolestuneiden ihmisten puheluihin. Koulutetut vertaistukihenkilöt ja sairaanhoitajan vetämät vertaistukiryhmät tavoittavat potilaat eri puolilla Suomea.

Vapaaehtoiset kullanarvoisia

On vahva tunne, että Syöpäjärjestöjä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Kaipaamme vapaaehtoisia vertaistukihenkilöiksi, luottamustehtäviin ja muihin yhdistystemme tehtäviin. Tarvitsemme sairaanhoitajia ja muita ammattihenkilöitä huolehtimaan palveluistamme ja syövänehkäisytyöstä. Tavoitteemme on kasvattaa joukkoamme ja saada uusia vapaaehtoisia toimintaamme mukaan.

Tule vapaaehtoiseksi Syöpäjärjestöihin!(avautuu uudessa ikkunassa)