Siirry suoraan sisältöön

Syöpäsäätiö – 70 vuotta työtä syövän voittamiseksi

Sakari Karjalainen

Sakari Karjalainen

Kuinka hyvin sinä tunnet Syöpäsäätiön, jonka perustettiin 70 vuotta sitten?

Syöpäsäätiö on olennainen ja hyvin tärkeä osa syöpäjärjestöperhettämme. Syöpäsäätiö vastaa nykyisin Syöpäjärjestöjen valtakunnallisesta varainhankinnasta ja on Suomen Syöpäyhdistyksen tärkein rahoittaja. Lisäksi se on tukenut jo vuosien ajan yli puolella miljoonalla eurolla Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenyhdistysten toimintaa. Säätiön tuella on uudistettu muun muassa jäsenyhdistysten jäsenpalvelujärjestelmä ja verkkosivut palvelemaan yhä paremmin niitä, joita syöpä koskettaa.

Syöpäsäätiön perustajat olivat vuonna 1948 tyytymättömiä siihen, miten hyvin 12 vuotta aiemmin perustettu Suomen Syöpäyhdistys oli onnistunut edistämään syövän varhaista diagnostiikkaa ja hoitoa Suomessa. Vaikka säätiö syntyikin kapinahengessä, sen ja yhdistyksen tiet yhtyivät jo muutaman vuoden kuluttua. Säätiö ja yhdistys linjasivat yhteistyön niin, ettei säätiöllä ole omaa henkilökuntaa, vaan yhdistys huolehtii sen hallinnosta. Yhdistyksen ja säätiön hallitukset kokoontuvat yhdessä.

Nykyisin säätiöllä ja yhdistyksellä on yhteinen strategia, joka on osoittautunut valtavaksi voimavaraksi. Suomen Syöpäyhdistyksen ja sen jäsenjärjestöjen luottamushenkilöille ja työntekijöille tehty kysely viime vuoden lopussa vahvisti, että kaikki toiminnassa mukana olevat uskovat strategiaan ja ovat siihen myös henkilökohtaisesti sitoutuneet.

Syöpäsäätiöllä on Syöpäjärjestöjen piirissä yksi aivan erityinen tehtävä. Se on suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Tärkein tukimuoto ovat apurahat. Viime vuosina säätiö on myöntänyt yhä enemmän varoja apurahoihin. Vuonna 2014 apurahoihin käytettiin 3,8 miljoonaa euroa, vuonna 2015 5,8 miljoonaa euroa, vuonna 2016 5,9 miljoonaa euroa ja viime vuonna 6,4 miljoonaa euroa. Lisäksi Syöpäsäätiö on Suomen Syöpärekisterin tutkimustoiminnan tärkein tukija.

Syöpäsäätiö ja Suomen Syöpäyhdistys ovat käytännössä yhdessä rakentaneet maamme syövänhoidon. Se mahdollistaa potilaille syövän diagnostiikan ja hoidon asuinpaikasta ja taloudellisesta asemasta riippumatta. Säätiö ja yhdistys käynnistivät aikoinaan kohdunkaulan syövän ja rintasyövän seulonnat. Ne huolehtivat myös syöpäseulontoihin liittyvästä tutkimuksesta. Syöpäsäätiö rahoittaa sekä valtakunnallista että jäsenyhdistysten neuvontapalvelua.

Miten Syöpäsäätiö viettää juhlavuottaan? Säätiö keskittyy ydintehtäviinsä: varainhankintaan ja varojen käyttämiseen sääntöjensä ja strategian määrittelemiin tarkoituksiin. Syöpäsäätiölle annettu euro menee nopeasti eteenpäin syöpätutkijoille sekä sairastuneiden ja näiden läheisten ammattimaiseen, lämminhenkiseen tukemiseen. Syöpäsäätiön juhlavuoden Suomen tärkein apuraha -keräys on jo käynnistynyt, kun tämä lehti ilmestyy. Keräys jatkuu koko vuoden.

Juhlin omaa ja Syöpäsäätiön syntymäpäivää toukokuussa. Kävelen kahdeksassa päivässä Turusta Helsinkiin vanhaa Kuninkaantien reittiä. Kävelemässä on muitakin pyöreitä vuosia viettäviä. Kävelytempauksella keräämme varoja Syöpäsäätiölle sen ja Suomen Syöpäyhdistyksen tärkeiden tavoitteiden edistämiseksi. Sinullakin on mahdollisuus tukea keräystä omalla lahjoituksellasi. Iloista juhlavuotta meille kaikille!