Siirry suoraan sisältöön

Puolustusjärjestelmän solut hoitavat syöpää

Sirkku Jyrkkiö

Sirkku Jyrkkiö

Uudet syövän hoidot kiinnostavat sekä lääkäreitä että potilaita. Ne herättävät toivoa siitä, että vaikeimpiakin syöpäsairauksia opitaan lääketieteen keinoin voittamaan. Lääketiede etenee vähitellen, kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti rakentaen.  Markkinointipuheesta tuttua  eteenpäin loikkimista elävässä elämässä näkee harvoin.

Lääketiede on kuin valtava rakennustyömaa, telineitä ja työkaluja on joka puolella. Kun yksi osa valmistuu, seuraavaa nurkkaa aletaan uudistaa. Uusimmat syövän hoidon elementit on rakennettu ihmisen oman puolustusjärjestelmän varaan.

Puolustusjärjestelmä hoitaa monet arjen infektiot tehokkaasti, muutaman oireisen päivän jälkeen olo helpottuu ja tauti väistyy. Puolustusjärjestelmän ominaisuuksia hyödyntävien rokotuksien avulla osataan ehkäistä moniin vakaviin tauteihin sairastumisia.

Puolustusjärjestelmä tuhoaa paitsi ulkoisia taudinaiheuttajia myös suurimman osan sellaisista elimistön soluista, jotka ovat muuntumassa syöpäsolujen suuntaan. Kun varsinainen syöpäkasvain on päässyt syntymään, puolustusjärjestelmä on epäonnistunut tehtävässään.

Vasta-aineita on käytetty syövän hoidossa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Puolustusjärjestelmän toimintaa aktivoivien lääkkeiden käyttö on edistänyt monien syöpien hoitomahdollisuuksia.

Uusin sovellus on sellainen soluhoito, jossa potilaan omat ns. tappajasolut eristetään verenkierrosta. Niihin siirretään laboratoriossa solun ominaisuuksia tuunaava geeni, joka opettaa tappajasolut tunnistamaan potilaan syöpäsolut. Sen jälkeen tappajasolut palautetaan potilaalle.

Tätä ns. CAR-T-soluteknologiaa tutkitaan aktiivisesti. Näyttää siltä, että sillä voisi olla merkitystä akuutin lymfaattisen leukemian ja diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman hoidossa silloin, kun muut hoitovaihtoehdot on käytetty.

Hoitomuoto on monella tapaa haasteellinen

Se vaatii monimutkaista osaamista onnistuakseen. CAR-T-solujen palauttaminen potilaalle saattaa aiheuttaa vakavia haittoja, kuten kouristuksia, tajunnan menetystä, verenpaineen laskua ja muita henkeä uhkaavia ongelmia.

Tutkimustyötä tarvitaan vielä paljon, sen myötä pikku hiljaa opitaan paremmin hallitsemaan monimutkaista menetelmää. Hoito ei sovellu kaikille potilaille. Suomessa ensimmäiset potilaat ovat saaneet tätä soluhoitoa osallistumalla hoitotutkimukseen.

Hoito on kallista, yhden solutuotteen arvioidaan maksavan jopa 300 000 euroa. Toivottavasti hinta laskisi hoidon yleistyessä.