Siirry suoraan sisältöön

Muutosta tarvitaan

Sirkku Jyrkkiö

Sirkku Jyrkkiö

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on suunniteltu vuosia. Muutosta tarvitaan, sillä suomalaiset ansaitsevat tasavertaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja postinumerosta riippumatta.

Maakuntien suurta määrää nykyehdotuksessa on kritisoitu. Kahdeksantoista järjestäjää on kuitenkin vähemmän kuin nykyiset kolmesataa kuntaa. Kuntien itsehallinto on hieno asia silloin, kun mietitään koulun, kaupan tai leikkipuiston paikkaa, mutta nykyaikaisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen rahkeet eivät kunnissa enää riitä.

Wikipedian mukaan Suomen kuntien asukasmäärä on keskimäärin sama kuin Kangasniemellä 5 591 ja asukastiheys keskimäärin sama kuin Suonenjoella eli 10 asukasta neliökilometrillä. Laki määrittää vain toiminnan raamit. Lapin selkosilla ja Pohjanmaan lakeuksilla käytännön ratkaisujen pitää olla erilaisia kuin Arkadianmäen naapurustossa.

Suurten kaupunkien päättäjät ovat äänekkäästi vastustaneet muutosta. Vallan väheneminen voi kauhistuttaa, kun valtio alkaa ohjata maakuntien toimintaa ja paikallinen määräysvalta ohenee.

Joka viides suomalainen on yli 65-vuotias. Vanheneva väestö tarvitsee paljon palveluja. Uudet sähköiset välineet toivottavasti tehostavat terveydenhuollon toimintaa niin, että henkilökunnan työpanosta voidaan keskittää potilaiden hoitoon. Nykyisellään tiedonkeruuseen ja dokumentointiin kuluu tavattoman paljon työaikaa. Kirjavien tietokoneohjelmien viidakko pitää selkiyttää ja kokonaisuuden täytyy toimia.

Syöpäpotilaan näkökulmasta uudistus on tervetullut. Suomeen perustetaan tänä vuonna kansallinen syöpäkeskus FICAN eli englanniksi Finnish Cancer Centre. Alueelliset syöpäkeskukset ovat jo aloittaneet toimintansa yliopistosairaaloiden yhteydessä. Syöpäkeskuksien tehtävänä on turvata yhdenmukainen ja korkeatasoinen syövän hoito koko maassa.

Valinnan vapaudessa voi olla hyvää se, että vastaanotolle pääsee, kun palvelun tarjoajia on enemmän ja asiakkaista kilpaillaan. Erikoissairaanhoidon keskittämiselle on olemassa vankat perusteet. Monimutkaista osaamista ja isoa henkilökuntaa vaativat työt sujuvat laadukkaammin, kun tiimi rutinoituu tehtäviinsä sen sijaan, että tehdään vähän sitä sun tätä ja sitäkin harvakseltaan.

Julkisten palvelujen järjestämisestä päättävät aina poliitikot. Nykyinen ehdotus on parasta, mitä suomalaisten valitsema poliittinen koneisto on saanut aikaan, eikä kilpailevaa mallia ole edes olemassa. Virkamiesten ja –naisten velvollisuus on soveltaa lakia käytäntöön niin, että se palvelee suomalaista äänestäjää.

Valmista ei tule kerralla. Muutoksen pitää olla jatkuvaa, jotta pysymme kehityksen aallon harjalla tai edes sen tuntumassa. Kustannustehokkuuskin on tärkeää, yhteisiä rahojamme tässä jaetaan.