Siirry suoraan sisältöön

Potilaat kaipaavat myötätuntoa ja rehellistä keskustelua

Sirkku Jyrkkiö

Sirkku Jyrkkiö

Paranemiseen tähtäävien hoitojen kehittäminen on ilman muuta tärkeää. Samalla toivoisi, että oireiden hoitoon kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Oireiden syntymekanismeja pitäisi tuntea paremmin, jotta vaikeiden oireiden hoitoon löydettäisiin uusia tehokkaampia keinoja.

Suurin osa levinnyttä syöpää sairastavista potilaista kärsii kivuista. Noin puolet potilaista on uupuneita tai heillä on hengenahdistuksen tunteita tai masennusoireita. Heidän ruokahalunsa on huono ja he laihtuvat. Joka toinen kärsii ummetuksesta, joka kolmas pahoinvoinnista ja joka neljäs ahdistuneisuudesta.

Oireiden hoitoon soisi olevan tarjolla enemmän vaihtoehtoja.

Voimakkaita kipuja on hoidettu vuosisatojen ajan morfiinilla. Ahdistuneisuutta, pahoinvointia ja ummetustakin voidaan lievittää lääkkeillä. Sen sijaan hengenahdistusta, ruokahaluttomuutta, laihtumista tai kutinaa on vaikeampi auttaa.

Vaikka lääketiede on viime vuosikymmenien aikana kehittynyt paljon ja syövän uusia hoitomuotoja kehitetään jatkuvasti, syöpäsairauksiin liittyvien oireiden biologista taustaa tunnetaan huonosti. Oireiden hoitoon soisi olevan tarjolla enemmän vaihtoehtoja. Oireiden syntymekanismeja pitäisi tuntea paremmin, jotta vaikeiden oireiden hoitoon löydettäisiin uusia tehokkaampia keinoja.

Ahdistuneisuutta ja surullisuutta voidaan lievittää pillereillä, mutta myötäelävä vuorovaikutus on vähintään yhtä tehokasta ja useimmiten juuri sitä, mitä potilaat ja heidän läheisensä toivovat meiltä ammattilaisilta tai vertaistukihenkilöiltä. On hämmentävää, kuinka vähän terveydenhuollon ammattihenkilöiden koulutuksessa kiinnitetään huomiota vuorovaikutustaitojen kehittämiseen.

Elämän loppuvaiheen hoitopäätöksistä keskusteleminen vähentää tutkimusten mukaan tarpeettomien ja potilasta rasittavien hoitotoimien käyttöä. Keskustelu helpottaa myös potilaan ja läheisten ahdistusta, kunhan puhe on sellaista, että potilas ja hänen läheisensä ymmärtävät, mistä on kysymys ja pystyvät osallistumaan päätöksentekoon. Jopa kipu helpottaa, kun potilaan hätä tulee kuulluksi. Suurin osa potilaista toivoo rehellistä keskustelua vaikeistakin asioista kuten kuoleman lähestymisestä ja siihen valmistautumisesta.

Parantumattomasti sairaan potilaan palliatiivinen hoito keskittyy oireiden hoitoon. Palliatiivinen lääketiede on vihdoin löytänyt paikkansa suomalaisissakin sairaaloissa. Erityispätevyyteen tähtäävää koulutusta on tarjolla jo kaikissa yliopistosairaaloissamme. Ammattikorkeakoulut tarjoavat vastaavaa koulutusta sairaanhoitajille. Koulutetut lääkärit ja hoitajat levittävät oppejaan muillekin, joten oireiden hoito paranee pikku hiljaa kaikissa syöpää hoitavissa sairaaloissa.

Lue lisää syövän hoidosta ja syöpäkivusta

Syövän hoito(avautuu uudessa ikkunassa)

Syöpäkipu(avautuu uudessa ikkunassa)