Siirry suoraan sisältöön

Lehtien digivallankumous toteutunut osittain

Sirkku Jyrkkiö

Sirkku Jyrkkiö

Digilehden vallankumous edistyy hitaasti, mutta nuorempien sukupolvien myötä ilmeisen varmasti. Kymmenen vuotta sitten Syöpä-lehden toimituksessakin pohdittiin, tarvitaanko tulevaisuudessa painettua lehteä. Nyt näyttää siltä, että painetulla lehdellä on edelleen vahva asema, sitä luetaan ja sitä odotetaan.

Kymmenen vuotta sitten sanomalehdistä myytiin digitaalisena kuusi prosenttia. Vuonna 2020 joka viides myyty sanomalehti oli digitaalinen. Yli 65-vuotiaat lukevat paljon sekä painettuja että digitaalisia sanomalehtiä, sen sijaan alle 65-vuotiasta suurempi osa lukee vain digitaalisia sanomalehtiä, alle 35-vuotiaista vain noin kolmannes lukee painettuja sanomalehtiä.

Painettu aikakauslehti on suosittu yli 65-vuotiaiden keskuudessa, alle 45-vuotiasta painettua aikakauslehteä lukee lähes puolet väestöstä. Joka toinen seuraa verkosta digitaalisia aikakauslehtiä.

Syöpä-lehti ilmestyy sekä verkossa että painettuna aikakausilehtenä.

Verkosta löytää helposti tietoa ja vastauksia mieltä vaivaaviin kysymyksiin. Tietosanakirjoja ei ole hankittu koteihin sen jälkeen, kun nettiyhteydet ja wikipedia tulivat käyttöön. Silti käteen sopiva perinteinen lukuromaani ja paperinen lehti ovat edelleen varsin suosittuja.

Syöpä-lehti ilmestyy sekä verkossa että painettuna aikakausilehtenä. Syöpäjärjestöt on päättänyt jatkaa painetun aikakauslehden julkaisemista, vaikka nykyiset painamisen ja postituksen kasvavat kustannukset aiheuttavatkin haasteita.

Painetun lehden lukemiseen ei tarvita ladattavia laitteita. Painettu lehti mahtuu helposti kassiin. Syöpäjärjestöjen sivuilta löytyy kattavasti tietoa ja vertaistarinoita, tämä painettu lehti ilahduttaa saajaansa postilaatikossa ja tulee mukaan kotisohvalle.

Nautinnollisia lukuhetkiä perinteisen paperilehden seurassa!