Siirry suoraan sisältöön

Nuori mies, tutki kiveksiäsi

Sirkku Jyrkkiö

Sirkku Jyrkkiö

Kyhmy kiveksessä tai kiveksen suureneminen on aina syy lähteä lääkäriin. Kivessyöpä on harvinainen syöpäsairaus, mutta silti se on nuorten miesten yleisin syöpä. Vuonna 2013 Suomessa sairastui kivessyöpään 172 miestä. Kivessyöpä on yleisin 18 – 35-vuoden iässä.

Miesten olisi hyvä oppia tunnustelemaan kiveksiään säännöllisesti. Jo armeijaikäisiä nuoria miehiä pitäisi valistaa kivessyövän mahdollisuudesta. Turhan usein kiveksen kyhmy on saanut kasvaa ennen kuin potilas lähtee lääkäriin. Nuoria miehiä pitäisi ohjata kivesten tarkkailuun(avautuu uudessa ikkunassa) aivan samalla tavalla kuin naisia neuvotaan tunnustelemaan rintojaan kyhmyjen varalta.

Kyhmy kiveksessä voi johtua muistakin syistä kuin syövästä. Kiveksessä voi olla hyvänlaatuinen vesirakkula (hydrosele). Kiveksen kiertymä tai tulehdus voi aiheuttaa kipua. Joskus kivessyöpäkin aiheuttaa kipua, vaikka se on tavallisesti kivuton. Iäkkäällä miehellä kiveksen kasvain voi olla lymfooma tai syövän etäpesäke.

Kivessyöpä jaetaan kahteen pääluokkaan: seminoomiin ja ei-seminoomiin (non-seminoma). Kivessyöpä on itusoluperäinen, jolla tarkoitetaan sitä, että kasvain saa alkunsa samoista soluista kuin siittiöt.

Positiivinen uutinen on, että kivessyövän ennuste on poikkeuksellisen hyvä. Lähes kaikki kivessyöpään sairastuneet paranevat. Jos potilaalla on syövän toteamisvaiheessa jo paljon tautimassaa eikä syöpä reagoi hoitoon hyvin, voi potilaan ennuste olla huono. Silti kuolleisuus kivessyöpään on vain parin prosentin luokkaa.

Kivessyövän ensisijainen hoitokeino on leikkaus. Jos kivessyöpä todetaan paikallisena, kivekseen rajoittuneena aina kannattaa harkita sitä, että jäädään kiveksen leikkauksen jälkeen pelkkään seurantaan. Syövän uusiutumisriski vaihtelee 10 ja 50 prosentin välillä, ja siihen vaikuttaa kivessyövän alatyyppi sekä kasvaimen koko ja kasvutapa. Seurannan aikana potilas käy säännöllisesti kuvantamistutkimuksissa ja verikokeissa.

Kivessyövän hoitoon voidaan käyttää sekä solunsalpaajahoitoa että joskus sädehoitoa. Koska syöpähoidot aiheuttavat pitkäaikaisia haittoja, niiden käyttöä pyritään rajoittamaan vain välttämättömiin tilanteisiin.

Kivessyövän sairastaneen potilaan on syytä pitää hyvää huolta terveydestään. Savuttomuus, painonhallinta, vähäinen alkoholin käyttö ja liikunta tukevat hyvinvointia ja suojelevat myöhäissairastavuudelta.

Koska kivessyöpä on nuorten miesten sairaus, pitää miettiä myös sitä, pystyvätkö sairastuneet saamaan vielä lapsia. Joskus sairastumiseen liittyy siemennesteen laadun heikkenemistä. Solunsalpaajahoidot vähentävät siittiöiden tuotantoa. Siittiöiden tuotanto elpyy parin vuoden kuluessa. Tapana on, että potilasta pyydetään antamaan siemennestenäyte ennen solunsalpaajahoidon aloitusta. Näyte tutkitaan ja siemennestettä pakastetaan siltä varalta, että perheen perustamisen aikaan jouduttaisiin turvautumaan hedelmöityshoitoon.

Nuorella iällä sairastuminen voi tuntua rankalta. Läheisten tuki on tarpeen, vaikka monesti nuoren miehen on vaikeaa puhua hämmentävästä tilanteestaan. Paluu arkeen onkin yleensä helpotus. Joskus syöpään sairastuminen laukaisee masennusoireita, joita niitäkin voi hoitaa.

Kivessyöpä kuuluu parhaiten paraneviin syöpäsairauksiin. Lähes kaikki kivessyövän sarastaneet miehet voivat elää pitkän ja hyvän elämän.

Lue lisää kivessyövästä
Kivessyöpä(avautuu uudessa ikkunassa)

Marraskuu on Movember-kuukausi. Movember on Syöpäsäätiön kampanja, jolla kerätään varoja kotimaiseen eturauhassyövän ja kivessyövän tutkimukseen.
Movember(avautuu uudessa ikkunassa)