Siirry suoraan sisältöön

Laadukas hoito koostuu monesta tekijästä

Sirkku Jyrkkiö

Sirkku Jyrkkiö

Syövän hoito on Suomessa korkeatasoista, mutta miten turvaamme tehokkaan syövän hoidon tulevaisuudessa, jos terveydenhuollon kustannukset yhä kasvavat?

Hoitotulokset ovat parhaimmillaan silloin, kun syövän ehkäisystä huolehditaan ja syöpä voidaan todeta jo varhaisvaiheissaan.

Tärkein yksittäinen syöpää aiheuttava tekijä on tupakka. Joka kolmas syöpäkuolema liittyy tupakointiin. Savuton Suomi on tavoite, jota kohti pitää määrätietoisesti pyrkiä. Savuttomuus turvaa myös paremman hoitotuloksen ja vähentää merkittävästi syövän uusiutumisen riskiä.

Kohdunkaulansyövän ja rintasyövän seulonnoilla löydetään syövän varhaisvaiheet. Suolistosyövän seulontatutkimukset ovat lähellä käytännön toteutusta.

Syövän kirurgista hoitoa keskitetään isoihin sairaaloihin. Vaativa leikkaushoito onnistuu, kun hoitava tiimi koostuu kokeneista ammattilaisista. Sädehoidon entistä tarkempi annostelu turvaa hyvän hoitotuloksen ja minimoi haittoja.

Syöpälääkkeitä on käytössä enemmän kuin koskaan ennen. Samalla lääkehoitoon käytettävä rahamääräkin on kasvanut.

Lääkkeiden hintojen jatkuva kasvu tekee rahoituksesta haastavaa. Uusien lääkkeiden kustannuksia ja niistä saatavia hyötyjä täytyy analysoida kriittisesti. Tässäkin asiassa rahalle pitää saada vastinetta, joskus lääkkeet valitettavasti epäonnistuvat tehtävässään.

Ihan helppoa kustannusvaikuttavuuden analysointi ei tietenkään ole, mutta olisi sinisilmäistä ajatella, että kaikki uudet lääkkeet olisivat ilman muuta entisiä parempia.

Uudet syöpälääkkeet lisäävät etäispesäkkeistä syöpää sairastavan potilaan elinaikaa keskimäärin parilla kuukaudella, syövän etenemistä jarruttava vaikutus on yleensä pidempi. Yksittäisten potilaiden kohdalla hyöty voi onneksi olla enemmän.

Lääkkeiden rahoituspäätöksiä tehdään sairaaloissa ja sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa lääkkeiden hintalautakunnassa. Tämä johtaa siihen, että lääkkeiden käyttöönotto ei aina ole oikeudenmukaista ja tasa-arvoista. Lainsäädäntöä pitää tältä osin harmonisoida.

Vaikka lääkehoidot ovat yhä kalliimpia, syövän hoidon kokonaiskustannukset yhtä potilasta kohden eivät ole kasvaneet. Tumppaamalla tupakat ja käyttämällä rahaa viisaasti turvataan syöpäpotilaiden hyvä hoito tulevaisuudessakin.