Siirry suoraan sisältöön

Huolista huolimatta uskomme tulevaisuuteen

Sirkku Jyrkkiö

Sirkku Jyrkkiö

Vuoden vaihteen molemmin puolin vaakasuoraan lentävä vesisade ja loska kurittivat puolta Suomea. Viime vuosituhannen otsikoiden kasvihuoneilmiö on ilmastonmuutoksen todellisuutta vuonna 2020.
Britannia eroaa EU:sta, pakolaiset tavoittelevat parempia elinolosuhteita. Silmäätekevien suurvaltojen päämiehet ovat pullistelleet itsevarmoina ilman huolen häivää siitä, miten tavallinen kansa voi ja pärjää.

Tätä kirjoittaessani koronaviruksen aiheuttama epidemia on saavuttanut Suomen, tautitapaukset yleistyvät päivä päivältä. Suurin osa sairastuneista saa taudista vain lieviä oireita, kuumetta, yskää ja ehkä hengenahdistuksen tunnetta. Pienelle osalle sairastuneista kehittyy hankala tauti. Sairaalat vastaanottavat vakavasti sairastuneita koronaviruksen uhreja.

Ihmisten liikkumista ja kokoontumista rajoittavat toimet hidastavat taudin leviämistä. Jää nähtäväksi, kuinka hyvin selviydymme epidemian huipusta, terveydenhuollon kapasiteetin rajoja varmasti kolkutellaan.

Syöpäpotilaan kannattaa olla varovainen, välttää ihmisjoukkoja ja huolehtia käsihygieniasta. Syövän hoito jatkuu epidemiasta huolimatta. Joidenkin potilaiden hoitoa kannattaa keventää, minkä tarkoituksena on vähentää koronainfektioon liittyviä riskejä.
Käyntejä sairaaloissa vähennetään. Osa potilaskäynneistä korvataan puhelinsoitoilla. Vastaanotolle pääsee, jos siihen on tarvetta. Vaikka huolehdimme siisteydestä, sairaaloissa käy paljon ihmisiä ja siellä hoidetaan koronainfektioita, tartuntariskiä väistämättä on. Läheiset pääsevät sairaaloihin vain rajoitetusti.

Varjellaan toisiamme tartunnoilta, pidetään huolta omasta ja lähimpien hyvinvoinnista. Sisäänpäin kääntyminen ja pelko eivät lisää yhteistä ymmärrystä. Meidän on syytä katsella rohkeasti tulevaisuuteen ja arvostaa jokaista rajallisen elämämme päivää.
Uhkakuvia tuijottaessa unohtuu, että monet asiat Suomessa ovat ihan hyvin. Suomalaiset elävät pidempään kuin koskaan ennen ja syövän hoidon tulokset ovat parempia kuin koskaan ennen.

Rokotuksilla torjutaan monia tartuntatauteja, jotka historian aikana ovat tappaneet paljon ihmisiä. Koronavirustakin vastaan pystytään todennäköisesti kehittämään rokote, se vaan vie oman aikansa.

Viisaat mummot ovat aina tienneet hyvän elämän salaisuudet: kannattaa huomata arjen pienet ilot, elää kohtuullisesti ja pestä kädet. Nämä totuuden siemenet ovat epidemian levitessä ajankohtaisia.

Pidän ryhmäliikunnasta, siitä olen joutunut luopumaan epidemian ajaksi. Onneksi ollaan menossa kesää kohti, aurinko virkistää mieltä. Tutkitusti liikunta lisää meidän kaikkien hyvinvointia.