Siirry suoraan sisältöön

Syöpäyhdistykset tarjoavat matalan kynnyksen tukea

Marika Skyttä

Marika Skyttä

Syöpään sairastuneet kertovat usein tarinoissaan, kuinka syöpään sairastuminen on muuttanut arkista elämää, minäkuvaa, parisuhdetta sekä vanhemmuutta. Muutokset voivat jonkun henkilökohtaisessa elämässä olla joko pikkuruisia hiekanjyviä tai vuorenkokoisia möykkyjä. Näiden kohtaamiseen ja käsittelyyn hyödynnämme meillä jokaisella käytettävissä olevia voimavaroja.

Valta osa syöpään sairastuneista selviytyy sairaudestaan omin voimavaroin, läheistensä tuen avulla. Kuitenkin osalla syöpään sairastuneista on sairauden jossakin vaiheessa suurempi tarve erityiselle tuelle. Terveydenhuollossa potilaan tuentarve ja voimavarat pitäisi aina arvioida.

Kaikki potilaat eivät tarvitse terveydenhuollon tukipalveluita tai eivät pääse niiden piirin. Moni voisi hyötyä Syöpäjärjestöjen tarjoamista erilaisista matalan kynnyksen neuvonta- ja tukipalveluista.

Parhaassa tapauksessa tuen tulisi olla läsnä jo siinä vaiheessa kun syöpää epäillään ja jatkua potilaan hoitojen ajan sekä niiden päätyttyä. Terveydenhuollon kannattaisi ohjata potilaita maakunnallisten syöpäyhdistysten ja valtakunnallisten potilasjärjestöjen palveluihin.

Kursseilla vertaisten tuki on parasta

Maakunnalliset syöpäyhdistykset järjestävät syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen henkilökohtaisen tuen ja neuvonnan lisäksi ryhmämuotoisia sopeutumisvalmennuskursseja.

Sopeutumisvalmennuskurssien tarkoituksena on antaa tietoa sairaudesta, hoitojen haitta- ja myöhäisvaikutuksista sekä seurannasta. Lisäksi kursseilla pyritään löytämään ja vahvistamaan voimavaroja sekä antamaan konkreettisia keinoja selviytyä arjesta ja sairauden aiheuttamasta elämänmuutoksesta. Kursseilla voidaan vahvistaa myös terveellisiä elämäntapoja.

Sopeutumisvalmennustoiminnan tärkein voimauttava elementti on vertaistuki. Vertaisten eli muiden syöpään sairastuneiden ja heidän kokemuksiensa avulla sopeutumisvalmennuskursseille osallistuneet sanoittavat sekä luovat merkityksen omalle sairastumiselleen.

Esimerkiksi Pirkanmaan syöpäyhdistyksen järjestämälle rintasyöpään sairastuneiden liikuntakurssille osallistunut Kristiina Harjula yllättyi omasta tarpeestaan puhua ja jakaa asioita. Harjula toteaa: ”Tuntuu tosi hyvältä kertoa sairastumiseen liittyvistä ajatuksista ihmisille, jotka eivät vaivaudu ja ryhdy katselemaan nurkkia. On myös antoisaa kuulla toisten kokemuksia.”  Koko Harjulan haastattelun voi lukea Sopeutumisvalmennus – ja virkistyskurssit 2016 – esitteestä, joka ilmestyy tammikuussa.

On tavallista, että rintasyöpään sairastamisen myötä kunto laskee ja mieli joutuu koetukselle. Kuntoutumista edistävä tuki edistää toipumista sekä antaa neuvoja siitä, mitä jokainen voi tehdä oman vointinsa eteen. Lue lisää Syöpäjärjestöjen sopeutumisvalmennustoiminnasta ja kuntoutuksesta:

Kuntoutus

Vuoden 2016 sopeutumisvalmennuskurssit päivitetään vuodenvaihteessa tälle sivulle:

Sopeutumisvalmennuskurssit(avautuu uudessa ikkunassa)