Siirry suoraan sisältöön

Terveys-, talous- vai turvallisuusvaalit? 

Sini Terävä

Sini Terävä

Eduskuntavaalit ovat reilun kuukauden päästä. Syöpäjärjestöt on aloittanut oman vaalityönsä vuosi sitten – eduskuntavaaleissa ratkaistaan paljon Suomen tulevasta suunnasta, ja me haluamme olla mukana vaikuttamassa päätöksiin.

Syöpäjärjestöjen vaaliviesteissä korostuu yhdenvertaisuus, terveyden edistäminen ja tieto. Esitämme Suomelle kansallista syöpästrategiaa, johon koottaisiin yhteinen näkemys siitä, miten syövän ehkäisyä, seulontoja, diagnostiikkaa, syövänhoitoa, kuntoutusta, psykososiaalista tukea ja syöpätutkimusta pitäisi kehittää. Tämä on välttämätöntä, koska syöpämäärät lisääntyvät jyrkästi, uudet hoidot ovat yhä yksilöllisempiä ja kalliimpia ja sote-maailma muuttuu. Tarvitaan yhteiset linjaukset takaamaan, että kaikkia suomalaisia hoidetaan ja tuetaan yhdenvertaisesti.

Yhdenvertaisuus on tavoitteenamme siinäkin, kun haluamme varmistaa, että kustannusvaikuttavat lääkkeet saadaan nopeasti potilaille, jotka niistä hyötyvät. Lääkkeiden arviointi-, käyttöönotto- ja korvattavuusprosessien tulee olla yhtenäisiä ja riittävästi resursoituja, jotta tämä toteutuu ja jotta potilaat saavat samaa lääkehoitoa koko maassa. Haluamme myös varmistaa potilaiden pääsyn kuntoutukseen sekä laadukkaan ja riittävän palliatiivisen hoidon ja saattohoidon niitä tarvitseville.

Syöpä aiheuttaa usein suuriakin talousvaikeuksia. Näissäkin vaaleissa kehotamme päättäjiä lisäämään terveyspalvelujen maksuttomuutta ja uudistamaan maksukattoja niin, että sairauden lisäksi ei tarvitsisi kärsiä vielä rahaongelmistakin.

Muistutamme päättäjiä myös tutkimuksen tärkeydestä. Tutkimus luo tulevaisuuden hoitoja, ja tutkimus on osa hoitoja jo tänään. Suomalaista kliinistä tutkimusta ei saa päästää rapautumaan.

Emme tiedä vielä, mitkä asiat liikkuvat keskeisimmin äänestäjien ja ehdokkaiden mielissä tulevina kuukausina, kun vaalit käydään ja hallitusohjelmaa aletaan sorvata. Me Syöpäjärjestöissä toivomme, että tilaa löytyy kahdelle T:lle: tulevaisuudelle ja terveydelle. Ihmiskunnalla ei ole tulevaisuutta, mikäli ilmastonmuutosta ja luontokatoa ei pysäytetä. Se on meidän terveytemme elinehto. Onneksi voimme myös edistää omaa ja ympäristön hyvinvointia samoilla teoilla: kävelyllä, pyöräilyllä, kasvispainotteisella ruokavaliolla, välttämällä tupakointia.

Tulevaisuus, terveys ja tutkimus luovat kaikki myös niitä kolmea T-kirjainta, joita päättäjät usein kaipaavat: taloutta, työtä ja turvallisuutta. Kun vahvistamme ihmisten hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta, luomme pohjaa turvalliselle yhteiskunnalle, työkyvylle ja talouden kestävyydelle. Siksi talousvaalienkin tulee olla terveysvaalit.