Siirry suoraan sisältöön

Ympäristö suojaa sinua

Sini Terävä

Sini Terävä

Helsinkiin on satanut ensilumi. Kuusivuotiaani toisteli läpi viime viikonlopun, kuinka ihmeellistä lumi on. Olemme Suomessa tottuneet neljään vuodenaikaan ja kauniiseen luontoon.

Egyptin ilmastokokous päättyi juuri laihoin tuloksin. Globaalisti on yhä sitouduttu pysäyttämään ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen suhteessa esiteolliseen aikaan. Sitoutuneisuus ei ole vielä muuttunut riittäviksi teoiksi.

Joulukuussa päättäjät kokoontuvat toiseen YK-kokoukseen, tällä kertaa keskustelemaan, miten luonnon monimuotoisuus voidaan säilyttää ja yhä kiihtyvä luontokato pysäyttää.

Me terveysjärjestöt olemme vähitellen alkaneet herätä siihen, että ilmastossa ja luonnossa ei ole kyse vain ilmastosta ja luonnosta, meitä ympäröivistä asioista. Ei, ilmastossa ja luonnossa on kyse meistä.

Ilmastonmuutos on aikamme suurin terveysriski

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ilmastonmuutos on aikamme suurin terveysriski. Sen vaikutukset kohdistuvat ihmisiin kaikkialla maailmassa mutta eri tavoin eri alueilla. Jo nyt arvioidaan, että lähes neljännes maailman kuolemantapauksista liittyy ympäristösyihin. Näitä syitä ovat esimerkiksi aliravitsemus, kuumuus, kuivuus, yleistyvät sairaudet, luonnonkatastrofit sekä heikkolaatuinen ilma ja vesi.

Euroopan ympäristökeskus julkaisi kesällä 2022 arvion, että jopa 10 % Euroopan syöpätapauksista johtuu ilman epäpuhtauksista. Jopa 250 000 eurooppalaista kuolee vuosittain ympäristöön liittyvän syövän vuoksi. Syöpää aiheuttavat niin ilmansaasteet ja pienhiukkaset, passiivinen tupakointi, radon kuin UV-säteily.

Suomessa ilmastonmuutos voi aiheuttaa esimerkiksi hellekuolemia, liukkauden aiheuttamia kaatumistapaturmia, lisääntyvää kaamosoireilua, hyönteisten levittämiä sairauksia, sisäilmaongelmia ja vesivälitteisiä epidemioita. Todennäköisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsivät eniten vanhukset, lapset ja pitkäaikaissairaat.

Luontokadon terveysvaikutuksiin aletaan myös herätä. Köyhtyvä luonto vähentää myös mikrobikantaa. Yhä vahvemmin vaikuttaa siltä, että tämä heikentää myös ihmisten omaa luonnollista mikrobistoa, mikä taas aiheuttaa lukuisia kroonisia sairauksia, kuten allergioita, astmaa, diabetesta, suolistosairauksia, sydänsairauksia ja myös syöpiä.

Poliittisia päätöksiä luonnon ja ihmisen hyväksi

Syöpäjärjestöt on nostanut ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin edistämisen yhdeksi eduskuntavaalitavoitteistaan. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseen tarvitaan nyt meitä kaikkia. Jos ilmaston annetaan hallitsemattomasti lämmetä ja luonnon monimuotoisuuden vähentyä, se kostautuu meille jokaiselle.

Hyvä uutinen on se, että ilmastonmuutosta ja luontokatoa voidaan ehkäistä politiikalla, joka myös suoraan edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Kävellen ja pyörällä liikkuminen, kasvispainotteisempi ruokavalio, lähiluonnon lisääminen, tupakoinnin vähentäminen sekä ilmansaasteiden ja pienhiukkasten vähentäminen ovat kaikki keinoja, jotka hyödyttävät sekä ympäristöä että meitä. Ne ovat politiikkaa, jota tarvitaan ensi vaalikaudella.

Lumiset talvet on vielä pelastettavissa jokaiselle kuusivuotiaalle. Se on tehtävä meidän jokaisen ja koko maapallon suojelemiseksi.

Kirjoitus aloittaa blogien sarjan, jossa pureudutaan Syöpäjärjestöjen eduskuntavaalitavoitteisiin.

Aiheeseen liittyvää luettavaa:

Ilmastonmuutos vaikuttaa globaalisti terveyteen
Ilmastonmuutoksen suorat terveysvaikutukset
Ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset
Luontoaskel tarttumattomien tulehdustautien torjumiseksi
Epäpuhtauksille altistuminen aiheuttaa 10 % kaikista syöpätapauksista Euroopassa