Siirry suoraan sisältöön

Mitä on opittu tupakasta 70 vuodessa?

Satu Lipponen

Satu Lipponen

British Medical Journal syöpäartikkeli vuodelta 1950

Täsmälleen 70 vuotta sitten, 30. syyskuuta, ilmestyi British Medical Journalissa artikkeli, jossa kaksi lääkäriä käsitteli keuhkosyöpää. Oliko nopeasti yleistyneen sairauden aiheuttaja maantiestä irtoava terva? Vaiko ilman saastuminen?

Jokin oli aiheuttanut muutoksen, jonka seurauksena harvinainen keuhkosyöpä yleistyi nopeasti, päättelivät tutkijat Richard Doll ja Austin Bradford Hill. He antoivat myös vastauksen: tupakointi (1).

Artikkeli oli sensaatio, näin jälkeenpäin ajateltuna. Tupakointi ei tosin siihen loppunut. Tutkimuksen tehnyt Richard Doll oli jo artikkelin julkaisun aikaan lakannut polttamasta savukkeita.
Tupakkateollisuus jatkoi menestyksekkäästi tuotteidensa valmistusta ja lisäsi markkinointia, vaikka tiede tuotti sille huonoja uutisia.

Tupakka surmasi 1900-luvulla sata miljoonaa ihmistä. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi miljardin ihmisen kuolevan tällä vuosisadalla, jos hallitukset jatkavat entiseen malliin. (2)

Aivan toimettomia ei ole oltu. Suomen tavoite on, että vuonna 2030 alle viisi prosenttia väestöstä tupakoisi tai käyttäisi nikotiinituotteita. Australiassa, joka otti käyttöön ensimmäisenä maailmassa tuotemerkittömät savukerasiat, nuorten tupakointi vähenee koko ajan. Euroopan unioni aloitti 1987 Eurooppa syöpää vastaan-ohjelman. Tupakointi onkin vähentynyt. EU:n kovimmin tupakoivat jäsenmaat ovat entisiä Itä-Euroopan maita, jonne tupakkayhtiöt myivät läntistä vapautta Berliinin muurin sorruttua. Tupakalle myönteinen suuri jäsenmaa on ollut Saksa, jossa poliittiset puolueet, varsinkin kristillisdemokraatit, ovat olleet alttiita tupakkateollisuuden rahoitukselle. Vasta viime vuosina Saksan kurssi on kääntynyt. Nyt EU laatii kunnianhimoisia syöpäohjelmia.

Mitä on opittu 70 vuoden aikana hallituksista, tupakasta, sen valmistajista, markkinoista ja asiakkaista?

  1. Ihminen ei tarvitse tupakkaa. Tupakointi on markkinoitu, sairauteen johtava tapa.
  2. Vaikka tupakkayritykset ovat myöntäneet tupakan valtavat terveyshaitat, niillä ei ole aiettakaan lopettaa tuotantoa tai markkinointia. Ne vähättelevät jatkuvasti savukkeiden haitallisuutta.
  3. Keuhkosyöpä ja muut syöpätaudit ovat maailman tutkituimpia sairauksia, mutta edelleenkin tupakkasairaudet ovat hankalia hoitaa.
  4. Tupakoinnin tehokas ehkäisy on valtioille ylivoimaisesti edullisin tapa estää sairaus.
  5. Sairastuneet eivät itse ole syypäitä sairauteensa. Osa heistä on altistunut pakkotupakoinnille.
  6. Sairastuneen kuuluu saada paras mahdollinen hoito. Ihmisen tulisi luottaa siihen, että kukaan ei myy hänelle tappavia tuotteita.
  7. Tupakkateollisuus väittää haluavansa asiakkaikseen aikuisia. Silti sen markkinointi kohdistuu lapsiin ja nuoriin.
  8. Jokainen lainsäädäntö, joka yrittää saada aisoihin tupakoinnin terveyshaittoja, on joutunut vaikuttamispyrkimysten kohteeksi. Näin on sekä Suomessa, EU:n instituutioissa Brysselissä, Australiassa että Uruguayssa, jossa tupakkajätit haastoivat oikeuteen koko hallituksen.
  9. Tupakan rajoittamisesta on tehty kansainvälinen sopimus. Sen sanoma on selvä: tupakka on tuotteena poikkeuksellinen ja sitä valmistava teollisuus ei ole yhteistyökumppaniksi kelvollinen.
  10. Aina kun tupakka kiistatta todetaan myrkyksi, tupakkateollisuus ilmoittaa valmistavansa vähemmän haitallisen tuotteen. Lupaus johtaa harhaan. Kaikki tupakkatuotteet ovat haitattomampia kuin savukkeet, mutta se ei tee muista tupakkatuotteista lähimainkaan turvallisia.
  11. Kevytsavukkeet olivat huijausta (3). Ne ovat yhtä haitallisia kuin muutkin savukkeet.
  12. Riippuvuus, joka syntyy tupakan nikotiinista, on sairaus, johon on olemassa lääkevalmisteita.
  13. Yhteiskunnat säästäisivät valtavasti rahaa, jos tupakointi lakkaisi kokonaan (4).
  14. Nuuska ja sähkötupakka ovat osa riippuvuuskoneistoa. Ne koukuttavat käyttäjänsä yhtä pahasti kuin savukkeet.
  15. Tupakkateollisuus on upporikas. Sillä on omat tutkimus- ja tuotekehitysyksikkönsä ja lisäksi se ostaa tiedettä, juristeja, viestintä- ja markkinointiväkeä, käyttää vaikutusvaltaansa poliitikoihin ja järjestää tapahtumia, hankkii kokonaisia toimialoja ja piiloutuu kunniallisen yrityksen kaapuun. Sama yhtiö Suomessa mainostaa yritysvastuuta ja sen kansainvälinen osa pystyttää tupakkakaupan indonesialaisen koulun viereen.
  16. Viime vuosina tupakkateollisuuden vaikutusvalta on levinnyt tehokkaasti verkostoissa, joissa toimijoina ovat arvokkailta kuulostavat ajatuspajat ja säätiöt. Vai miltä kuulostavat Adam Smith Institute tai Foundation for a Smoke-Free World, kummatkin tupakkatehtaiden kulisseja. (5)
  17. Tupakan on oltava kaukana nuorten ulottumattomissa, aikuiselle kuluttajalle kallista, vaikeasti saatavaa ja tupakoinnin lopettamiseen pitää saada tukea. (6)

Ehkä näillä kokemuksilla seuraavan 70 vuoden aikana tupakointi häviää maailmasta ja miljardi ihmistä saa pitää henkensä ja puhtaat keuhkonsa. Richard Doll eli 92-vuotiaaksi. Hän olisi täyttänyt 100 vuotta vuonna 2012. ”Hän säästi elämiä luultavasti enemmän kuin kukaan muu 1900-luvun lääketieteessä”, kirjoitti toimittaja Simon Kuper Financial Times Magazinen kolumnissa (7).

1. Doll R., Bradford Hill A. Smoking and carcinoma of the lung Br Med J 1950;2:739
2. WHO global report on tobacco epidemic 11.2.2008
3. http://erkkiaurejarvi.blogspot.com/
4. The cost of tobacco, The Tobacco Atlas, 3rd edition, American Cancer Society and World Lung Foundation(2009)
5. Melkein tietoa, Suomen Syöpäyhdistyksen julkaisusarja nro 91, 2019 
6. Tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittäminen. Työryhmän toimenpide-ehdotukset
7. FT.com/Magazine October 27/28 2012 The man who kicked our butts