Siirry suoraan sisältöön

Valtakunnalliselle kansanterveysjärjestölle Suomen Syöpärekisterin tuottamat tilastot ja tulokset ovat aivan elintärkeitä. Onhan ”vastustaja” tunnettava.

Syövän esiintyvyys syövittäin, ikäryhmittäin, alueittain, ammateittain, syöpätyypeittäin jne. on kaikki tietoa, jota vaikuttamistoiminnassa tarvitaan. Syövän ehkäisy rakennetaan näille tiedoille. Seulontojen suunnittelu ja vaikuttavuuden seuranta samoin.

Eri alueiden hoitotulosten vertailu voi kertoa eroista alueiden rahoituksessa, niiden sitoutumisesta hoito-ohjeisiin, hyvien käytänteiden omaksumisesta muista maista ja monesta muusta ominaisuudesta. Tieto tulosten eroista voi johtaa toimiin tilanteen parantamiseksi, ja kansalaisjärjestö ja säätiö voivat paitsi rahoittaa myös muilla tavoin helpottaa ongelman lievitystä.

Syöpäjärjestöjen keskustoimiston rikkautena oli Syöpärekisterin suuren tutkijajoukon työskenteleminen samoissa tiloissa. Esiin tulleet pienet kysymykset voitiin ratkaista saman tien, ja tutkijoilla oli mielenkiintoa myös syöpäkysymyksiin kokonaisuutena. Tästä ylellisyydestä on jouduttu osittain luopumaan tietoturvallisuussyistä, mutta tilanteen toivotaan vielä muuttuvan. Tutkijat ovat kuitenkin edelleen eri tavoin saavutettavissa.

Kaikki tämä motivoi pääsihteeriä toimimaan Syöpärekisterin rahoituksen hyväksi. Rekisterin hyvän maineen vuoksi tehtävä ei ollut ollenkaan vaikea. Uskon, että myös rekisteriläiset olivat tyytyväisiä siihen, että heidän antamiaan tietoja tarvittiin ja käytettiin innolla.