Siirry suoraan sisältöön

Voisiko töiden lisäksi myös syöpäseulontaa hoitaa etänä? 

Veli-Matti Partanen

Veli-Matti Partanen

Koronaviruspandemia on pakottanut suuren osan suomalaisista kotiin, kun asiantuntijat ovat suositelleet etätöihin siirtymistä ja turhien kontaktien välttämistä. Terveydenhuollossa fyysinen läsnäolo on kuitenkin usein tarpeen, vaikka videovastaanotot sopivat monenlaiseen vaivaan.  

Erityisesti kohdunkaulasyövän seulonnassa käyntejä voitaisiin kuitenkin vähentää lisäämällä kotona tapahtuvaa näytteenottoa. Koronaviruksen aikaan käyntien välttämisellä voitaisiin vähentää koronaviruksen tarttumisen riskiä. Samalla säästettäisiin sekä kansalaisten että terveydenhuollon ammattilaisten aikaa.

Papa-kokeet siirtyvät sivuun, HPV-testit yleistyvät

Syöpäseulonnat koskevat vuosittain useita satojatuhansia ihmisiä. Suomessa seulotaan valtakunnallisesti naisilta rintasyöpää ja kohdunkaulasyöpää ja yhä useammassa kunnassa myös suolistosyöpää sekä miehiltä että naisiltaRintasyöpää seulotaan mammografialla, ja koska röntgentutkimus vaatii kalliita laitteita, se vaatii jatkossakin käyntiä terveydenhuollon yksikössä. 

Kohdunkaulan ja suoliston syövän seulonnassa tilanne on toinen. Suolistosyövän seulonnassa käytetty ulosteen veritesti voidaan hyvin tehdä kotona ja näin toimitaankin jo sitä järjestävissä kunnissa. Perinteisesti kohdunkaulasyöpää on seulottu papa-kokeilla, jossa näytteenotto vaatii myös sen verran paljon osaamista, että sitäkään ei voi siirtää kotona tehtäväksi. Papa-kokeet ovat kuitenkin siirtymässä sivuun uudempien HPV-testien tieltä. 

HPV-testeihin liittyvä näytteenotto on merkittävästi papa-koetta helpompi (kts. esim. Australian seulontaohjelman ohje). Naisten itse kotonaan ottamien HPV-testien (engl. self-sampling) toimivuutta seulontatestinä on tutkittu paljonkin ja ne on todettu seulontakäyttöön toimivaksi. Vain niiden naisten, joiden HPV-testi on positiivinen, pitää mennä paikan päälle tarkempiin tutkimuksiin. 

HPV-testien avulla voidaan löytää papa-koetta tehokkaammin kohdunkaulasyövän esiasteita. Testi perustuu lähes kaikkien kohdunkaulasyöpien taustalla olevien HPV-virusinfektioiden löytämiseen.

Alankomaissa kotitestiä tarjotaan seulontakutsussa

Itseotettavat näytteet ovat herkkyydeltään ja tarkkuudeltaan lähes terveydenhuollon ammattilaisten ottamien näytteiden tasolla. Kyselytutkimusten mukaan naiset pitävät niitä monin tavoin parempina, eli niihin liittyy vähemmän häpeää, epämukavuutta ja ahdistusta kuin kliinisesti otettuihin näytteisiin.  

Ylivoimaisesti suurin osa naisista sekä rutiiniseulontaan että aliseulottuihin kohdistuvissa tutkimuksissa pitävät parempana kotona tapahtuvaa näytteenottotapaa. Itseotettavat näytteet voivat olla mieluisampi ratkaisu erityisesti marginaaliryhmille, kuten vammaisille tai seksuaalista väkivaltaa kokeneille. 

Alankomaissa mahdollisuus kotitestin tilaamiseen tarjotaan kohdunkaulasyövän seulonnan kutsukirjeessä. Ensi vuoden alusta lähtien Tanskassa kotitestin mahdollisuutta tarjotaan, mikäli nainen ei ole kutsusta huolimatta käynyt seulonnassa. Suomessa itse otettavia näytteitä on aiemmin tutkittu Syöpärekisterin väitöskirjahankkeessa, mutta tämän vaihtoehdon tuomista myös valtakunnalliseen seulontaohjelmaan pitäisi harkita.