Siirry suoraan sisältöön

Tärkeitä päätöksiä tulossa europarlamentissa

Euroopan parlamentin täysistunto pääsee lähipäivinä käsittelemään eurooppalaista syöväntorjuntasuunnitelmaa, EU Beating Cancer Plania (suunnitelmasta voit lukea lisää esimerkiksi tästä blogitekstistä). Vuoden 2021 aikana parlamentin syöpää koskeva erilliskomitea on työskennellyt suunnitelman parissa ja saanut aikaiseksi oikein kelvollisen raportin. Tuo raportti tulee nyt täysistunnon käsittelyyn.

Syöväntorjuntasuunnitelmaan on ansiokkaasti otettu mukaan syövän riskitekijöihin, kuten tupakkaan, alkoholiin ja epäterveelliseen ravintoon, puuttuminen. Olisihan väestötasolla jopa 40 % syövistä ehkäistävissä elintapamuutoksilla. Alkoholin osalta suunnitelmassa esitetään mm. alkoholipakkauksiin pakollisia varoitusmerkintöjä, joissa kerrotaan alkoholin syöpävaarallisuudesta. Tämä olisi hyvä uudistus, koska tutkimusten mukaan vähemmistö ihmisistä – esimerkiksi Suomessa vain noin kolmannes – on tietoisia siitä, että alkoholi lisää usean eri syövän riskiä. Kuitenkin alkoholin arvioidaan aiheuttavan Euroopassa vuosittain noin 180 000 syöpätapausta.

EU:ssa on vahvoja alkoholialan toimijoita, jotka vastustavat näitä esityksiä. Olemme tänään lähettäneet suomalaisille mepeille viestin ja pyytäneet heitä tukemaan erilliskomitean raporttia. Syövän ehkäisy jää vaillinaiseksi, ellei pyrkimyksenä ole vähentää myös alkoholin kulutusta. On tärkeää, että tämä linjaus saataisiin mukaan yhteiseurooppalaisiin toimiin syövän ehkäisemiseksi. Lisää aiheesta voit lukea esimerkiksi Alcohol and Cancer -sivustolta.