Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt ja Palloliitto haluavat vähentää nuorten nikotiinituotteiden käyttöä

Nikotiinituotteiden käyttö on merkittävä ongelma nuorten parissa. Ongelman ratkaisemiseksi Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö Syöpäjärjestöt ja Suomen suurin lajiliitto Palloliitto tekevät koulutus- ja viestintäyhteistyötä.

Palloliitto on jalkapallon ja futsalin korkein järjestö Suomessa. Yhteistyö Syöpäjärjestöjen kanssa pitää sisällään yhteisiä ulostuloja mediassa sekä koulutus- ja viestintämateriaalin tuottamista.

Järjestöjen yhteistyöstä on kiittäminen Palloliiton nuorten maajoukkuevalmentaja Erkka V. Lehtolaa. Lehtola teki työssään tarkkoja havaintoja ja näki muutostarpeen. Hän kontaktoi Syöpäjärjestöjen asiantuntijoita ja kannusti Palloliiton mukaan.

– Heti ensimmäisessä tapaamisessa Syöpäjärjestöjen ammattilaisten kanssa tuli tervetullut olo. Olen vaikuttunut tätä työkseen tekevien järjestöammattilaisten osaamisesta ja intohimosta.

Yhteistyöllä kohti nikotiinitonta urheilua

Syöpäjärjestöt on tehnyt vuosia töitä urheilevien nuorten parissa. Tästä on esimerkkinä yhdessä Olympiakomitean ja Ehyt ry:n kanssa luotu Nikotiiniton urheilu -toimintamalli. Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen asiantuntija Elina Hartikainen on pitänyt yhteistyötä Palloliiton kanssa erityisen onnistuneena.

– Yhteistyö Erkan ja Palloliiton kanssa on ollut innostavaa. On ollut hauska tehdä töitä kun yhteistyökumppani on niin sitoutunut puhumaan asian puolesta ja edistämään asioita yhdessä.

Suuren lajiliiton osallistuminen aktiivisesti terveyden edistämisen työhön ei ole itsestään selvää. Erkka V. Lehtola haluaakin kannustaa koko urheiluyhteisöä nikotiinittomaan elämäntapaan.

– Tietysti minua lämmittää myös Palloliiton liittyminen rintamaan. Yhteispelin täytyy jatkua ja tiivistyä, Palloliitto voi olla suurena lajiliittona erinomainen esimerkki myös muille. Tämä on niitä harvoja pelejä urheilussa ja jalkapallossa, jossa voi vain voittaa, Erkka V. Lehtola toteaa.

Syöpäjärjestöt tarjoaa seuroille tukea ja työkaluja

Yhteistyön viimeisin tuotos on esikuvavideo, joka kannustaa nuoria urheilijoita nikotiinittomuuteen. Videolla esiintyvät U19-poikien maajoukkuetta ja FC Lahtea edustava Akseli Puukko sekä entinen jalkapalloammattilainen Markus Halsti.

Videon voit katsoa nikotiinitonurheilu.fi-sivustolta. Sivustolta löytyy valmentajien, urheilijoiden ja urheiluseurojen vinkkejä nikotiinittomuuden edistämiseen.

Nuorille suunnattua materiaalia seurojen käyttöön löytyy osoitteesta fressis.fi/urheilu.