Siirry suoraan sisältöön

Seulonta-asetusta kehitetään huomioimaan transihmiset

Toimitimme STM:lle lausunnon seulonta-asetuksen kehittämisestä. Asetusmuutoksen keskeinen tavoite on varmistaa, että myös sukupuoltaan korjanneilla ihmisillä on nykyistä parempi mahdollisuus osallistua syöpäseulontoihin. Tämä on erittäin tärkeä tavoite.

Keskeinen korjattava ongelma on se, että sukupuolensa mieheksi korjanneita ei nykyisellään kutsuta kohdunkaula- ja rintasyöpäseulontoihin, vaikka he voisivat yhä seulontoja tarvita. Asiaa avataan tarkemmin Syöpärekisterin asiantuntijoiden viimekesäisessä blogissa.

Seulonta-asetusta esitetään muutettavan niin, että rintasyövän seulonta koskisi myös ihmisiä, joiden sukupuoli on vahvistettu mieheksi tai naiseksi ja kohdunkaulasyövän seulonta ihmisiä, joiden sukupuoli on vahvistettu mieheksi. Suolistosyövän seulonta ei ole riippuvainen ihmisen sukupuolesta, joten siihen ei muutoksia tarvittu.

Seulontakutsuja ei pystytä automaattisesti lähettämään sukupuoltaan korjanneille. Siksi on tärkeää, että seulonta-asetuksessa korostetaan jatkossa hyvinvointialueen velvollisuutta informoida alueen asukkaita myös heidän oikeudestaan seulontoihin. Jatkossa myös Digi- ja väestötietoviraston tulee kertoa sukupuoltaan korjanneille ihmisille heidän oikeudestaan osallistua syöpäseulontoihin.

Mielestämme esitetyt muutokset ovat kannatettavia. Lausuntomme on luettavissa täällä.