Siirry suoraan sisältöön

Sairaaloiden hyvä kertoa selkeästi suojamaskien käyttölinjauksistaan

Koronavirustilanteen vuoksi terveydenhuollon henkilökunnan suojamaskeista on käyty vilkasta keskustelua viime viikkoina. Uutisotsikoissa on näkynyt myös huolta siitä, että syöpää sairastavia potilaita hoitava henkilöstö ei ole käyttänyt suojamaskeja hoitotoimenpiteen aikana. Myös Syöpäjärjestöihin on otettu asiasta yhteyttä.

Syöpäjärjestöt on selvittänyt suojainkäytäntöjä syöpäpotilaiden hoidossa.

Sairaaloiden infektioyksiköt ja pandemiajohtoryhmät ovat laatineet ohjeet suojainten käyttöön. Eri sairaaloiden käytännöt voivat poiketa toisistaan johtuen muun muassa epidemian eriaikaisuudesta eri alueilla.

Ohjeistukset pohjautuvat kokonaisharkintaan ja niitä tarkastellaan säännöllisesti. Asiantuntijoiden kokonaisharkinnassa otetaan huomioon ajankohtainen epidemiatilanne, tartuntariski sekä koronaviruksesta koko ajan karttuva lisätieto.

On tärkeää, että sairaalat kertovat hoitoihin tuleville potilaille sekä heidän läheisilleen suojaimia koskevasta käytännöstään selkeästi. Myös käytännön perusteista on hyvä viestiä avoimesti, ja kynnys tarvittaessa muuttaa linjausta on pidettävä matalana.

Kannustamme potilaita jatkamaan hoidoissa ja tarvittaessa keskustelemaan henkilökunnan kanssa.

 

Lue lisää koronasta:

Vastauksia syöpäpotilaiden yleisimpiin kysymyksiin koronasta ja syöpähoidoista

Jokainen on vastuussa muista ihmisistä