Siirry suoraan sisältöön

Jokainen on vastuussa muista ihmisistä

Koronaviruksen leviämistä voidaan vähentää noudattamalla kansallisia ohjeita. Yleinen hygienia kuten käsien pesu, yskiminen nenäliinaan tai hihaan sekä suurten ihmisjoukkojen välttäminen ovat hyviä ohjenuoria. Kannattaa myös välttää kontaktia ihmisten kanssa, joilla on hengitystieoireita.

–  On tärkeää muistaa, että jokainen on vastuussa muista ihmisistä. Vältä ylimääräisiä tapaamisia, kun olet kipeänä, sanoo infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila HUS:sta.

Tällä hetkellä Suomessa on liikkeellä useita viruksia, eikä oireiden perusteella voi varmasti tietää onko kyseessä influenssa, rs-virus vai koronavirus. Kaikki nämä virukset voivat aiheuttaa vakavamman taudin syöpää sairastavalle kuin terveille.

Koronavirus ja syöpä

–  On hyvin vähän tutkittua tietoa siitä, mitä koronavirus aiheuttaa syöpää sairastavalle henkilölle, sanoo Anttila.

–  Syöpäpotilaalla on todennäköisesti suurempi riski vakaviin taudinkuviin, jos on tietyssä syövän hoitovaiheessa, tai jos syöpää sairastava on esimerkiksi iäkkäämpi henkilö.

Jos potilaalla on hengitystieoireita, kuten yskää, nuhaa, kurkkukipua tai kuumetta, ja edessä on solusalpaajahoito tai leikkaus, kannattaa ottaa hoitoyksikköön yhteyttä. Siellä otetaan kantaa, voiko hoitoa siirtää annettavaksi vasta sen jälkeen, kun potilas on parantunut infektiosta.

–  Infektion aikana annettuun hoitoon liittyy todennäköisesti suuri riski, että infektio kehittyy vakavaksi, Anttila sanoo.

Älä mene poliklinikalle kipeänä

Poliklinikalle kannattaa myös soittaa, jos on hengitystieoireita. Tapaamiset poliklinikalla ovat harvoin niin tärkeitä, etteikö niitä voisi siirtää viikolla tai parilla.

–  On ehdottoman tärkeää pysyä poissa sairaaloiden odotustiloista, kun on itse kipeänä. Ei ole hyvä mennä yskimään odotustilaan, jossa voi olla muita ihmisiä, jotka altistuvat infektiolle. Pahimmassa tapauksessa voi tartuttaa jonkun, jolle infektio on hengenvaarallinen, esimerkiksi solusalpaajahoitojen takia, muistuttaa Anttila.

Lue lisää

Koronavirus ja syöpä – kysymyksiä ja vastauksia

Koronavirus vaikuttaa Syöpäjärjestöjen toimintaan