Siirry suoraan sisältöön

Transmiehiä jää ilman tärkeitä syöpäseulontoja

Kutsut syöpäseulontoihin eivät tavoita transmiehiä, vaikka he olisivat yhä riskissä sairastua kohdunkaula- ja rintasyöpään. Translain uudistamisen yhteydessä on selvitettävä tarkoin, miten myös transmiehet saisivat asianmukaisesti kutsuja seulontoihin, Suomen Syöpärekisterin asiantuntijat toteavat.

Syöpäseulontoja on tärkeää tarjota myös transmiehille. Seulontojen nykykäytännöt kuitenkin jättävät heidät ilman seulontoja, joista he hyötyisivät.

Ongelmana on seulontojen väestötietojärjestelmään perustuvan kutsumenettelyn kankeus. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein ja kohdunkaulasyövän seulontaan 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Kutsut lähetetään väestötietojärjestelmässä olevan henkilötunnuksen perusteella, joten ne tavoittavat ainoastaan juridiselta sukupuoleltaan naiset.

Ilman kohdunpoistoa transmiesten syöpäriski säilyy ennallaan

Kohdunkaulasyövän seulonnan kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen ja tutkija Maija Vahteristo Suomen Syöpärekisteristä kirjoittavat blogissaan, että seulontoja tulisi tarjota ihmisten elinten ja niihin liittyvän syöpäriskin, ei juridisen sukupuolen perusteella.

– Transmiehet eli sukupuoltaan mieheksi korjanneet voivat yhä sairastua kohdunkaula- ja rintasyöpään; heidän riskinsä sairastua esimerkiksi kohdunkaulan syöpään säilyy ennallaan, jos sukupuolenkorjausprosessin osana ei ole tehty kohdunpoistoa, Partanen kertoo.

Tällä hetkellä transsukupuolisten hoitoa koskevassa suosituksessa on ohjeistettu transmiehiä osallistumaan kohdunkaulasyövän seulontoihin, jos heidän kohtuaan ei ole poistettu.

– Vastuuta ei pitäisi kuitenkaan vierittää vain ihmisille. Ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden tulee alusta asti palveluja suunnitellessaan varmistaa, että seulontakäytännöt huomioivat myös transmiehet, Partanen toteaa.

Seulontoihin kutsumiseen pitää etsiä toimivat käytännöt

Meneillään oleva translain uudistaminen antaa mahdollisuuden edistää ihmisten yhdenvertaisuutta. Miten taata, että transmiehet saisivat jatkossa asianmukaisesti kutsuja syöpäseulontoihin?

Asiaa pitää selvittää tarkkaan. Haasteena on, että kutsujen lähettämistä varten seulonnan järjestäjien pitäisi luoda erillinen tietokanta sukupuoltaan korjanneista, mitä ei ymmärrettävistä syistä haluttaisi tehdä.

Kyseeseen voisi tulla myös se, että transmiehille tarjotaan mahdollisuus ilmoittaa esimerkiksi web-lomakkeella halukkuutensa jatkossa saada kutsun seulontoihin. Vastaavaa käytäntöä suunnitellaan paraikaa ainakin Alankomaissa. Tässäkin ratkaisussa transmiehille itselleen jää kuitenkin suuri vastuu oman syöpäseulonnan toteutumisesta.

– Tärkeintä on, että kaikilla seulonnasta hyötyvillä on lain takaama mahdollisuus osallistua seulontaan maksutta. Sen lisäksi on vielä löydettävä toimivat käytännöt, jotka eivät vaadi liikaa aloitteellisuutta yksilöltä, Partanen sanoo.

Lue koko blogi Syöpäjärjestöjen verkkosivuilta: Syöpäseulontoja on tärkeä tarjota myös transtaustaisille

Lisätietoja:

Kohdunkaulasyövän seulonnan kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen, puh. 050 596 6367, veli-matti.partanen@cancer.fi

Seulontajohtaja Tytti Sarkeala, puh. 050 411 4238, tytti.sarkeala@cancer.fi

Viestinnän asiantuntija Nina Airisto, puh. 050 562 5760, nina.airisto@cancer.fi