Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt ja kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä: Kohdunkaulasyövän seulontaikä nostettava 65 vuoteen

Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä ja Syöpäjärjestöt vetoavat päättäjiin kohdunkaulasyövän seulontaikärajan nostamiseksi 65 vuoteen. Ohjausryhmä on toimittanut asiasta asiantuntijalausunnon Sosiaali- ja terveysministeriöön.

Suomalainen kohdunkaulasyövän seulontaohjelma oli edelläkävijöitä maailmassa käynnistyessään 1960-luvulla. Viidenkymmenen vuoden aikana kohdunkaulasyöpä on vähentynyt Suomessa 80 % seulonnan ansioista. Seulontaan kutsutaan kaikki 30-60-vuotiaat naiset.

– Seulonnan avulla Suomessa vältetään vuosittain liki tuhat kohdunkaulasyöpää ja noin 250 syöpäkuolemaa. Kuitenkin seulontaiän jälkeen kohdunkaulasyöpien kuolleisuus alkaa lisääntyä. Vaikka syöpä on yleisin 35-44-vuotiailla, on kuolleisuus yleisintä yli 64-vuotiailla – siis seulontaohjelman päätyttyä. Esimerkiksi vuosina 2013-2017 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla naisilla todettiin vuosittain noin 50 kohdunkaulasyöpää, joista 35 johti kuolemaan, selittää kansallisen syöpäseulontojen ohjausryhmän puheenjohtaja, Sisä-Suomen syöpäkeskuksen ylilääkäri Annika Auranen.

Tutkimusten mukaan 65-vuotiaiden naisten seulominen on vaikuttavaa ja kustannustehokasta. 65-vuotiaana seulontoihin osallistuneiden kohdunkaulasyövän riski on vähentynyt 59 % ja kohdunkaulasyöpäkuolleisuus 62 % ei-seulottuihin verrattuna. Seulontaohjelman laajentaminen 65-vuotiaisiin maksaisi arviolta 1,1 miljoonaa euroa vuodessa. Arviossa on mukana sekä seulonta- että jatkotutkimuskustannukset.

– Kohdunkaulasyövän seulontaohjelman laajentamisen kustannukset säästetään myöhemmin hoitokustannuksissa. 65-vuotiaiden seulonnan kustannusvaikuttavuus on erittäin hyvä. Lisäelinvuosia saadaan vain pienellä lisäkustannuksella. Lisäksi on muistettava inhimillinen puoli: syövän synnyn estäminen on ihmisen kannalta parasta politiikkaa, painottaa Suomen syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala.

Hallitusohjelmassa luvataan parannuksia kansansairauksien ehkäisyyn ja kansanterveyden vahvistamista. Kohdunkaulasyövän seulontaohjelma on yksinkertainen ja vaikuttava keino tämän tavoitteen edistämiseksi.

Asiantuntijalausunto on luettavissa Syöpäjärjestöjen internetsivuilla.

Lisätiedot:

Annika Auranen, Sisä-Suomen syöpäkeskus, annika.auranen@pshp.fi, puh. 050 470 4454

Tytti Sarkeala, Suomen syöpärekisteri, tytti.sarkeala@cancer.fi, puh. 050 411 4238

Tausta:
Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä on aloittanut työnsä keväällä 2019 osana käynnistyvää kansallista syöpäkeskusta. Ohjausryhmässä on edustus kaikista alueellisista syöpäkeskuksista, Suomen Syöpärekisteristä sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä.  Ohjausryhmän alaisuudessa toimii asiantuntijaryhmä, joka selvittää kohdunkaulasyövän seulonnan kehittämistä. Ohjausryhmän suositukset ovat tämän asiantuntijaryhmän laatimia.