Siirry suoraan sisältöön

Yhä nuoremmat pitävät nikotiinia trendikkäänä – puutummeko siihen vai emme?

Tuuli Hynynen

Tuuli Hynynen

Faktat ovat nämä: nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön väheneminen on hidastunut tai jopa pysähtynyt (Kouluterveyskysely).

Sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, käytön yleisyys lisääntynyt jyrkimmin tytöillä. Sähkösavukekokeilut ja käyttö on yhtä yleistä tai jopa yleisempää kuin tupakointi tai nuuskan käyttö ala- ja yläkoulussa tytöillä ja pojilla sekä lukion tytöillä.

Nikotiinipussit kiinnostavat erityisesti ammattiin opiskelevia poikia, joista jopa 40% on kokeillut nikotiinipusseja. Yhä useampi nuori pitää nikotiinipusseja ja sähkösavukkeita trendikkäinä.

Nuorilla eri tupakka- ja nikotiinituotteiden yhteiskäyttö on yleistä. Nuorten saatavilla olevat nikotiinituotteet ovat yhä vahvempia ja tuotteiden yhteiskäyttö voi nostaa nuoren saamat nikotiinimäärät erittäin korkeiksi. Nikotiinittomienkin sähkösavukkeiden käyttö voi madaltaa kynnystä käyttää nikotiinia sisältäviä tuotteita (minkä lisäksi sähkösavukkeen nesteissä ja aerosoleissa on muitakin syöpävaarallisia yhdisteitä).

Tulevaisuudessa meillä voi siis olla hyvinkin vahvasti nikotiiniriippuvainen sukupolvi.

Nikotiinille altistuminen nuorena aiheuttaa pysyviä muutoksia aivoissa ja muutoksilla on yhteys mm. ahdistus- ja masennusoireisiin ja tarkkaavaisuuden vajeeseen. Nikotiini lisää myös riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja voi edesauttaa solujen muuttumista syöpäsoluiksi ja ylläpitää syöpäkudoksen kehittymistä.

Suurina määrinä tai tottumattomalle nikotiini voi aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan myrkytystilan.

Tässä tilanteessa on täysin vastuutonta, että tupakka- ja nikotiiniteollisuuden markkinoille tuomia uusia tuotteita ei säädellä riittävästi. Tällä viikolla eduskunnalle annettu hallituksen esitys tupakkalain muuttamisesta ei ota nuorten terveyttä vakavasti.

Uudet tuotteet ja niiden makuaineet houkuttelevat nuoria, madaltavat kynnystä tuotteiden käyttöön ja luovat nuorille virheellistä mielikuvaa tuotteen terveyshaitoista. Makuaineiden ainoa funktio on houkuttelevuuden lisääminen. Nuoria houkuttelevat erityisesti menthol ja minttu: juuri ne maut, jotka hallitus haluaa nyt nikotiinipusseissa sallia. Savukkeissa ja nikotiininesteissä kaikki maut on kielletty, myös menthol.

Myös nikotiinipusseille esitetty 16,6 mg:n nikotiinipitoisuus on aivan liian korkea. Nikotiini imeytyy pusseista paremmin kuin savukkeista. Myrkytystietokeskus ja THL esittivät enintään 8 milligramman rajaa ja Ruotsissa selvitetään 12 milligramman nikotiinirajan asettamista. Pienille lapsille ja lemmikeille vahvat nikotiinipussit voivat olla nieltynä hengenvaarallisia.

Vetoan kansanedustajiimme: muutoksia voi vielä tehdä. Makuaineita ei tule sallia nikotiinipusseissa ja nikotiinipitoisuutta on laskettava.