Siirry suoraan sisältöön

Nuorten nikotiinittomuuden edistämisessä riittää työsarkaa 

Tuuli Hynynen

Tuuli Hynynen

Instassa ja TikTokissa nuorten suosiman some-vaikuttajan takataskussa pullottaa tuttu pyöreä kuvio. Instapäivityksen taustalla treenikassissa pilkottaa tietyn merkkisen nuuskarasian kansi. Artistin musavideossa taustalla sauhutellaan sähkösavukkeilla. Onko tämä vain sattumaa? Ei ole.  

Kouluterveyskyselyn uusimmat tulokset julkaistiin hiljattain. Kyselyssä näkyi huolestuttavia muutoksia nuorten tupakoinnissa ja nuuskan käytössä. Laajemmin tarkasteltuna nuorten päivittäinen nuuskan käyttö on vähentynyt, mutta ammattiin opiskelevien tyttöjen nuuskan käyttö on kääntynyt nousuun. Lisäksi pitkään jatkunut nuorten tupakoinnin väheneminen on lähestulkoon pysähtynyt. Kun Kouluterveyskyselyn tuloksia tarkastelee kuntakohtaisesti, nuorten tupakoinnissa ja nuuskan käytössä on suuria alueellisia eroja. Monessa kunnassa suunta on huolestuttava. 

Kouluterveyskysely on tehty korona-aikana. Nuorten nuuskan käytön vähentymistä voi ainakin osittain selittää koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset, jotka ovat vaikuttaneet nuuskan saatavuuteen ja siten myös käyttöön.  

Nuorilla nuuskan käyttöön liittyy tiiviisti vertaispaine, sosiaaliset tilanteet ja nuuskaan sekä sen käyttöön liittyvä jakamisen kulttuuri. Kun kohtaamisia on rajoitusten vuoksi ollut vähemmän ja nuuskaa on ollut vaikeampi saada, on sitä käytetty vähemmän. Nuorten tupakoinnin vähenemisen pysähtymistä voisi selittää se, että kun nuuskaa ei ole ollut saatavilla, nikotiiniriippuvaiset nuoret ovat joutuneet vaihtamaan nuuskan tupakkaan. Toki näitä väitteitä ei voi vedenpitävästi todentaa, mutta jotain on tehtävä. 

Huoli siitä, että nuorten nuuskan käytön väheneminen on vain väliaikaista, on todellinen. Lisäksi on iso ponnistus saada nuorten tupakointi uudelleen vähenemään.  

Tupakkateollisuus keksii uusia keinoja markkinoida tuotteitaan nuorille 

Uusia sukupolvia aloittaa opintiensä joka vuosi ja tupakkateollisuus kehittää jatkuvasti uusia keinoja nuorten nikotiinikoukkuun saamiseksi. Tällä hetkelläkin nuuskaa ja nikotiinia markkinoidaan nuorille näkyvästi – ja vähemmän näkyvästi – coolina, trendikkäänä ja terveydelle vähemmän haitallisena tuotteena. Tupakka ja nikotiini missään muodossa ei ole nuoren terveydelle hyväksi. 

Oppilaitokset ovat yksi keskeisimmistä toimintaympäristöistä, joissa nuorten tupakointiin ja nuuskan käyttöön on mahdollista vaikuttaa. Tupakkatyötä on tehty jo pitkään, mutta tupakkateollisuus etsii aina uusia keinoja saada tuotteensa nuorten näkyville ja saataville. Siksi nuoret tarvitsevat edelleen tietoa tupakan, nuuskan ja nikotiinin haitoista, aikuisten ja vertaisten kannustusta nikotiinittomuuteen ja nikotiinittomia oppimisympäristöjä. 

Nyt ei siis ole aika tyytyä nykytilaan, vaan nyt tulee panostaa nuorten tupakoinnin, nuuskan ja nikotiinin käytön ehkäisyyn eli nikotiinittomuuden edistämiseen. Syöpäjärjestöt tuottaa maksutonta oppimateriaalia, työkaluja ja keinoja edistää oppilaitosten nikotiinittomuutta. Lue lisää FressisEdusta.