Siirry suoraan sisältöön

Tukea tunteiden kohtaamiseen ja oman jaksamisen edistämiseen etä-lyhytterapiasta 

Iiris Pelkonen

Iiris Pelkonen

Mieleesi on jäänyt ehkä vahvasti se hetki, kun tieto syöpädiagnoosista kohdallasi varmistui.  Eehkä tiennyt vielä sen tarkemmin itse syövästä, mutta mietit jo, kuinka tulisit kertomaan asiasta läheisillesi. Syöpädiagnoosin saaminen käynnistää aina sairastuneessa sekä hänen läheisissään sopeutumisprosessin, jossa tärkeänä eteenpäin vievänä voimana on alkuvaiheen tunteet ja niiden myötä sopeutumisprosessin käynnistyminen 

Sairauteen sopeutumista helpottaa omien tunteiden hyväksyminen 

Syöpään sairastuminen ei ole koskaan yksi yhteisesti jaettu samanlainen tarina, vaan se sisältää aina jokaisen sairastuneen ainutkertaisen ja henkilökohtaisen kokemuksen. Syöpään sairastumisen alkuvaiheessa sairastunut ja hänen läheisensä elävät usein kriisivaihetta, jolloin omien tunteiden voimakkuus voi herättää huolta sekä hämmennystä.  

Vaikka tiedämme syövästä ja sen erilaisista hoitomuodoista enemmän kuin koskaan, tämä tieto ei vie pois epävarmuutta ja pelkoa, joka syöpädiagnoosin saaminen voi herättää. On täysin normaalia ja tervettäkin kokea pelkoa, epävarmuutta ja lamaantumistakin sairauden eri vaiheissa. 

Miten voin auttaa itseäni rauhoittumaan sairauden alkuvaiheen kriisin aikana? 

Omaan hyvinvointiisi liittyy merkittävästi kokemus siitä, miten koet voivasi vaikuttaa omiin tunteisiisi. Itsen rauhoittamisen keinot ovat tärkeitä etenkin sairauden alkuvaiheen aikana voimakkaiden tunteiden käsittelyssä. Riittävä taito rauhoittaa itseä auttaa tunnistamaan ne asiat, joihin voit tällä hetkellä vaikuttaa, ja erottamaan ne asiat, jotka ovat oman vaikutusvaltasi? ulkopuolella olevia asioita.   

 

  • Salli itsellesi tunteet, joita mielessäsi herää. Osoita tunteillesi kiinnostusta ja toivota ne tervetulleeksi. Kerro itsellesi, että on aivan normaalia kokea näin. Sinun ei tarvitse olla juuri nyt selviytyjä. 
  •  Puhu kokemuksistasi läheisillesi tai ystävillesi. Puhu, vaikka kokisit epävarmuutta myös siitä, rasitatko läheisiäsi liikaa omilla huolillasi.  Puhumista ja toisiin tukeutumista voi opetella pienin askelin. Elämätilanteesi tarjoaa sinulle nyt siihen ainutlaatuisen mahdollisuuden. 
  •  Ota hengitys avuksesi – voimakkaiden tunteiden aikana hengityksesi muuttuu usein pinnallisemmaksi. Rauhallisen hengityksen avulla sinulla on mahdollisuus vaikuttaa tunteidesi voimakkuuteen ja ottaa itsellesi aikalisä vaikealta tuntuvassa hetkessä. Lyhyt toimiva hengitysharjoitus löytyy esimerkiksi täältä.
  •  Harjoittele mielesi palauttamista huolen ja pelon tunteista juuri tähän hetkeen aistiesi avulla. Keskitä huomiosi vain ääniin noin 3  5 minuutin ajan havainnoimalla millaisia ääniä kuulet ympärilläsi. Voit käyttää myös näköaistiasi, havainnoimalla esimerkiksi miten monenlaisia valkoisen eri sävyjä ympärilläsi on.  

Sairauden eri vaiheissa sinun ei tarvitse selviytyä yksin tai ainoastaan omin keinoin. Tärkeä selviytymiskeino sairauden aikana voi olla oman tuen tarpeen tunnistaminen ja uskallus hakea apua.   

Syöpäjärjestö tarjoaa terapiaa kotisohvalle etämuotoisesti 

Etäyhteydellä toteutuva lyhytterapia voi olla oiva tuki sinulle, joka koet oman tai läheisesi sairastumisen vuoksi elämäntilanteesi vievän kohtuuttomasti voimavarojasi. Lyhytterapiassa sinulla on mahdollisuus keskustella terapeutin kanssa asioista, joilla et ehkä halua huolestuttaa tai kuormittaa läheisiäsi tai kaipaat ulkopuolista keskustelutukea.  

 Lyhyehkön terapian, eli 1 – 5 tapaamisen aikana ei ole tavoitteena ratkaista elämäsi kuormittavia asioita, vaan ennen kaikkea lisätä ymmärrystäsi omista voimavaroistasi sekä selviytymiskeinoistasi sekä löytämään näin välineitä tilanteesi käsittelemiseen. Terapiassa on mahdollista löytää uudenlaisia näkökulmia, toivoa sekä lisätä omaa toimijuutta ja näin ottaa etäisyyttä epätoivoa vahvistaviin ajatuskehiin. 

Sairastuneella sekä hänen läheiselän on aina olemassa mahdollisuus lisätä arjen hyvinvointia, myös erittäin haastavissa olosuhteissa, vaikka konkreettiset olosuhteet elämässä eivät muuttuisi. Muutosprosessi voi lähteä alkuun terapiassa pienten, itseä koskevien myönteisten muutosten kautta – ja nämä myönteiset muutokset jatkuvat usein terapian päättymisen jälkeenkin. Lyhytterapia saattelee sinut alkuun muutoksessa, jossa sinä itse olet aktiivinen tekijä.  

Haluamme tarjota syöpään sairastuneille tietoa, tukea ja toivoa elää mahdollisimman hyvää elämää syöpäsairaudesta huolimatta. Ole rohkeasti yhteydessä Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluihin 

Voisiko etänä toteutuvat lyhytterapiasta olla juuri sinulle tukea elämäntilanteessasi?