Siirry suoraan sisältöön

Syöpään sairastuminen voi muuttaa ystävyyssuhteita

Iiris Pelkonen

Iiris Pelkonen

Ovatko ystävyyssuhteesi muuttuneet sairastumisen myötä? Yhteydenotot ystäviin ovat ehkä vähentyneet ja koet jääneesi kovin yksin.

Elämän aikana erilaiset kriisit vaikuttavat usein läheisiin ihmissuhteisiin sekä tapaamme olla vuorovaikutussuhteissa. Ystävyyssuhteesi ovat ehkä lähentyneet ja syventyneet kokemusten jakamisen myötä. Toisinaan suhteet muuttuvat etäisiksi ja jopa viileiksi.

Syöpään sairastuessa sairaus tulee osaksi ystävien kanssa jaettuja asioita vieden tilaa muilta aiemmin yhdessä jaetuilta asioilta. Ystävyyteen sisältyy myös odotuksia, jotka muuttuvat sairauden myötä. Toivot ehkä myötätuntoa, kiinnostusta ja tukea. Toivot, että ystävät vahvistaisivat toivoa selviytymisestäsi.

Keskeneräisyyttä ystävyyssuhteissa

Ystävyyssuhteisiin sisältyy aina myös keskeneräisyyttä. Ihanteelliseksi koettu ystävyys voi aiheuttaa sairauden aikana suuria pettymyksiä. ”Kuvittelin asioiden olevan välillämme toisin”.

Mikään ystävyyssuhde ei täytä ihanteellisen ja täydellisen ystävyyden kriteerejä kaikissa elämäntilanteissa. Jokaisella ystävistä on myös erilainen kyky käsitellä sairauteen liittyvää tietoja ja tunteita. Yksi heistä on realistinen ja toinen pyrkii väistämään tuskalliset tosiasiat. Kolmas taas pystyy kuuntelemaan pyrkimättä luomaan optimista tilannekuvaa sinua lohduttaakseen.

Toisinaan ystävät saattavat sanoa asioita, joiden pyrkimyksenä on ymmärtää sinua, mutta koet tulleesi mitätöidyksi tai jääväsi yksin. Hyväntahtoiset ehdotukset kuten ”ajattele muita asioita” tai ”näytät kyllä ihan terveeltä, ei sinun tarvitse olla huolissasi”, voivat hyvästä pyrkimyksestä huolimatta viedä ystäviä etäämmälle sinusta. Omien kipujesi ja yksinjäämisen kokemuksen vuoksi kiukku ja pettymys voivat sumentaa ystävyyttä.

Sairaus tekee haavoittuvaiseksi

Sairastuminen tekee sinusta myös haavoittuvaisemman ja voit pyrkiä suojautumaan haavoitetuksi tulemiselta. Suojaudut ja vetäydyt, yhteydenotot ystäviin voivat tuntua kuormittavilta. Saatat pelätä, että et tule kohdatuksi tai täysin ymmärretyksi.

Sairauden aikana yhteydenpidon esteenä voi olla omia uskomuksiasi

  • ystäväni stressaantuu, kun kerron asioistani
  • olen vain taakka ystävälleni
  • ystävän ei kannata satsata minuun aikaansa, sillä minulla ei ole mitään positiivista annettavaa suhteeseemme
  • avun ja tuen kysyminen on heikkouden merkki ja karkoittaa ihmiset pois läheltäni
  • olen itsekäs, kun käytän yhtistä aikaamme huolieni kertomiseen
  • ystävien pitäisi kyllä tietää mitä tarvitsen ja kaipaan tilanteessani sairauden aikana

Kerro, kysy ja kuuntele

Voit tunnustella omia uskomuksiasi ja haastaa niitä. Jos epäilet, harjoittele kysymistä. Jos toivot jotain, harjoittele toiveidesi sanoittamista. Kysyminen ja kertominen ovat toisen kunnioittamista, vaatimukset puolestaan vahingoittavat ystävyyttä. Myötätunto itseä ja ystäviä kohtaan luo pohjaa luottamukselle ja avoimuudelle sairauden aikana.