Siirry suoraan sisältöön

Pelkäätkö syövän uusiutumista? 

Iiris Pelkonen

Iiris Pelkonen

Ruokitko pelkoa varmistelemalla asioita? 

  •  Näenköhän huonommin kuin aiemmin 
  • Vatsassani on jotenkin outo tunne.  
  • Aivan kuin rintani kudoksessa olisi jokin muutos.

Tuttuja tunteita syövästä toipuneellePelko syövän uusiutumisesta saattaa tulla mieleen joka päivä 

Syöpähoitojen jälkeen kehon kokemukset yhdistyvät herkästi pelkoon syövän uusiutumisesta. Pelon tunne on osittain normaalikin suoja sairastumisen jälkeen, mutta pitkittynyt voimakas pelko vie aina voimavaroja ja rajoittaa elämää 

Voimakas pelko muuttaa myös käyttäytymistämme. Pelon tunne saa meidät varmistelemaan asioita ja olemaan jatkuvasti valppaana. Sairauden uusimiseen liittyvä pelko voi myös eristää meitä muista ihmisistä, sillä voi tuntua, ettei kukaan ota pelkoja todesta. 

Keinoja pelon kesyttämiseen 

Aseta itsellesi tavoite 

Ennen kuin voit lähteä muuttamaan suhtautumistasi pelkoosi, pysähdy miettimään, miten toivoisit suhteesi pelkoon muuttuvan? Toivotko, että pelko poistuu elämästäsi vai riittäisikö pelon kokemuksen väheneminen? Tai haluaisitko kenties oppia kohtaamaan pelkosi lempeämmin 

Lempeämpi suhtautuminen omiin tunteisiin voi olla tärkeä alku muutokselle. Voit myös miettiä, mitä myönteisiä asioita tulisi tilalle, jos pelkosi vähenisi? 

Uudenlaiset tulkinnat 

Pelon tunteet voivat ottaa pääroolin ”tunteidesi näyttämöllä”. Tällöin toivoa ja luottamusta tuovat tunteet väistyvät ja piiloutuvat. Voisitko alkaa houkuttelemaan näitä enemmän esille uudenlaisten ajatusmallien myötä? Sinun ei tarvitse yrittää muuttaa kehossa heränneitä tuntemuksia, mutta voit opetella luomaan niiden rinnalle uudenlaisia ja toimivampia, vaihtoehtoisia ajatuksia: ”tämä tuntemus kehossani muistuttaa syöpään sairastumisesta, mutta nyt on nyt ja tilanteeni on toinen kuin silloin. 

Voit oppia pikkuhiljaa tunnistamaan pelkoa laukaisevat tilanteet ja kohtaamaan ne uudenlaisella, joustavammalla tavalla. On hyvä muistaa, että tuntemus itsessään voi olla yhteydessä pelkoosi, sillä pelko itsessään saattaa herättää ja ylläpitää näitä tuntemuksia.  

Pelkoon vastaaminen ylläpitää pelkoa 

Voit myös miettiä, millaisiin tuntemuksiin ja pelon kokemuksiin on mielekästä lähteä vastaamaan omalla toiminnalla. Mitä enemmän ravitset pelkoasi ratkaisuyrityksilläsi esimerkiksi tarkastelemalla tiheään rintojasi tai toivomalla lääkärissä lisätutkimuksianämä toiminnat ja yllykkeet ylläpitävät pelkoasi, eivätkä lopulta vapauta sinua niistä. Tekemällä itsellesi suunnitelman esim. rintojen tarkastelun vähentämisestä pienin askelin, voit saada ajatuksissasi tilaa muille hyvinvointia vahvistaville kokemuksille. 

Jaa ajatuksiasi

Omien pelkojen jakaminen helpottaa usein pelon tunnetta. Pelko haluaa piiloutua ja olla näkymätön, mutta se muuttaa muotoaan, kun annat sille tilaa. Tuo pelkojasi esiin esimerkiksi läheistesi kanssa keskustellessasi. Pelon tunteesta kertominen puolisolle tai läheisellesi voi myös vahvistaa välillänne olevaa luottamusta sekä avoimuutta.  

Tunnista hälytysmerkit pelon palaamisesta 

Opettele tunnistamaan itsessäsi ja elämässäsi niitä hälytysmerkkejä, jotka muistuttavat sinua pelon palaamisesta elämääsi. Sairastumisen uusiutumiseen liittyvät pelon tunteet voimistuvat usein stressitilanteessa tai muiden sairastumisten yhteydessä. Pelkojen palatessa saatat olla hermostuneempi, käytöksesi voi olla hyökkäävämpää tai voit kokea enemmän surua. Tällöin on hyvä pysähtyä ja turvautua läheisiin. He voivat olla sinulle tärkeitä oppaita ja tukijoita – sekä auttavat sinua muistamaan, että pelon tunne on ollut ennenkin ohimenevää.