Siirry suoraan sisältöön

Neljä syytä harrastaa liikuntaa syöpää sairastaessa

Heidi Löflund-Kuusela

Heidi Löflund-Kuusela

Kun syöpädiagnoosi tulee, elämä mullistuu monin tavoin. Liikunnasta ei kuitenkaan tarvitse luopua. Liikkuminen on vahvasti suositeltavaa – niin hoitojen aikana kuin niiden jälkeenkin.

Ohje pelkästä lepäämisestä tai varovaisesti ottamisesta on vanhentunut, mutta miksi myös sairastaessa kannattaa liikkua? Tässä on neljä hyvää syytä.

1. Saat liikkumisesta hyötyjä hoitoihin ja toipumiseesi

Liikkuminen auttaa sairastunutta toipumaan ja voimaan paremmin. Se vähentää syöpähoitojen haittoja, hoitoihin liittyvää väsymystä  sekä parantaa fyysistä kuntoa sekä elämänlaatua. On uutta tietoa siitä, että liikunta vaikuttaa positiivisesti jopa syöpähoitojen tehoon. Liikunta parantaa myös verenkiertoa, elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa sekä aineenvaihduntaa.

Syöpähoitojen aikana tulisi liikkua heti diagnoosista alkaen. Mitä tahansa liikuntaa saa tehdä oman voinnin sallimissa rajoissa. Kaikki liikkuminen arki- ja hyötyliikunnasta kuntoliikuntaan on hyväksi. Voi olla yllättävää, että liikuntasuositukset ovat syöpää sairastaville ja syövän sairastaneille samat kuin yleiset liikuntasuositukset.

2. Lihaksesi tarvitsevat erityistä huomiota

Syöpähoidot verottavat lihasvoimaa. Lihasvoiman ylläpitäminen syöpähoitojen aikana onkin erityisen tärkeää. Jos lihasvoimat ovat jo valmiiksi heikot, hoidot saattavat heikentää lihasmassaa niin, että arjen askareista selviytyminen vaikeutuu. Siksi lihaskuntoharjoittelu on tärkeää kaikenikäisille.

Lihaskuntoharjoittelu kannattaa aloittaa heti, kun on saanut diagnoosin. Jos se on jo aiemmin kuulunut arkeesi, niin jatka harjoittelua. Treeniä voit skaalata voinnin ja voimavarojen mukaan. Lihaskuntoa voi harjoittaa niin kotona, kuntosalilla kuin ulkonakin. Harjoittelussa voi hyödyntää painoja ja muita välineitä, mutta myös oman kehon painolla voi tehdä monipuolisen treenin. Lihaskuntotreenin lisäksi on hyvä harjoittaa myös liikkuvuutta ja tasapainoa.

3. Liikkuminen tekee hyvää myös mielelle

Sairastuminen aiheuttaa huolta, vaikeita tunteita ja alakuloa. Liikunta kohentaa mielialaa, koska se lisää endorfiinin eritystä aivoissa. Endorfiini lievittää kipua ja lisää hyvänolon tunnetta. Se auttaa myös hoitojen aiheuttamaan uupumiseen.

Jotkut meistä tykkäävät liikkua yksin, mutta liikunta on myös kiva tapa viettää aikaa esimerkiksi ystävän tai perheenjäsenen kanssa. Myös sosiaaliset suhteet edistävät mielen hyvinvointia.

4. Kaikki liikkuminen lasketaan

Jos ennen sairastumista olet harrastanut liikuntaa, tavasta kannattaa pitää kiinni. Runsaasti tai erityisen rasittavaa liikuntaa harrastavien voi olla tarpeen säätää liikkumislajeja ja -kuormitusta oman voinnin, voimavarojen ja sairauden mahdollisesti aiheuttamien rajoitteiden mukaan. Jos omista, aiemmista harrastuksista ei voi pitää kiinni, on hyvä miettiä ainakin väliaikaisesti muita, korvaavia liikkumisen muotoja.

Jos liikkuminen ei ole ollut itselle osa arkea, se kannattaa aloittaa maltillisesti esimerkiksi päivittäisillä kävelyillä tai kevyillä lihasvoimaharjoituksilla. Muista myös hyötyliikunta kuten kävely kauppaan tai asioille sekä koti- ja piha-askareet.

Uupuneena ei jaksa liikkua pitkiä jaksoja tai kovatehoisesti, mutta jokainen pienikin liikuntahetki on tärkeä ja arvokas. Silloin, kun tuntuu ettei jaksaisi, voi yrittää tehdä vähän, pienissä erissä.

Tule mukaan etäliikuntaan

Syöpäjärjestöt tarjoaa syöpään sairastuneille maksutonta etäliikuntaa. Valikoimassa on niin lihaskuntoharjoittelua, FasciaMethodia, joogaa kuin rentoutustakin. Myös läheiset ovat tervetulleita osallistumaan. Etäliikuntaan voi tulla mukaan milloin vain.
Lisätietoja etäliikunnasta