Siirry suoraan sisältöön

Neljä asiaa, joista nuuskaa käyttävä nuori on huolissaan  

Heidi Löflund-Kuusela

Heidi Löflund-Kuusela

Kaveriporukassa nuori nostaa nuuskarasian reteästi pöydälle ja sujauttaa nuuskapussin huuleen. Ulkona liikkuessa rasia on farkkujen taskussa siten, että pyöreä muoto puskee kankaan läpi. Nuori irrottaa nuuskarasian kannesta tarran ja liimaa sen näkyville. Kavereiden kanssa hän käy keskustelua siitä, sätiikö vai ei. 

Fressiksen Kysy asiantuntijalta -palvelussa vastataan nuorten kysymyksiin terveydestä ja hyvinvoinnista. Nuoret kysyvät nuuskasta paljon. Kysymyksissä välittyy hyvin erilainen kuva nuuskankäyttäjän ajatusmaailmasta kuin nuorten keskinäisistä puheista tai sosiaalisen median nuuskakeskusteluista. Rehvasteluja huolettomuutta näkyy vähän. Niiden sijaan näkyvät huoli, faktatiedon kaipuu ja pelko aikuisten suhtautumisestaTässä neljä esimerkkiä siitä, mikä nuoria mietityttää: 

  1. ”Olen menossa hammaslääkäriin. Näkeekö hammaslääkäri nuuskan käytön?” 

Nuuskan käyttö näkyy konkreettisesti nopeimmin suussa. Nuoret ovat huolissaan hammaslääkäriin menosta ja siitä, näkeekö hammaslääkäri nuuskan käytön tai kokeilun tarkastuksessa ja miten siihen suhtaudutaan.  

2. ”Saako hammaslääkäri kertoa nuuskan käytöstä vanhemmille?” 

Kaveriporukassa nuuskan käyttö voi olla näkyvää ja ihailtavaakin. Omien vanhempien ei kuitenkaan usein haluta tietävän käytöstä. Nuoret ovat huolissaan siitä, että käyttö tulee ilmi toisen aikuisen kautta vanhemmalle.  

3. ”Parantuvatko suussani näkyvät vauriot?” 

Omassa suussa havaitut muutokset kuten paksuuntunut iho tai ikenen vetäytyminen huolestuttavat kysyjiä. Suussa näkyvien vaurioiden lisäksi nuoret kysyvät muista nuuskan haitoista kuten nuuskan vaikutuksesta pituuskasvuun ja erektioon, syöpäriskistä ja pahoinvointioireista, joita he ovat saaneet nuuskaa käyttäessään (kyseessä on yleensä nikotiinimyrkytyksen oire). 

4. ”En onnistu lopettamaan. Mitä voin tehdä?” 

Kokeillessaan nuuskaa tai tupakkaa harva nuori ajattelee jäävänsä pitkäaikaiseksi käyttäjäksi. Riippuvuus tulee usein yllätyksenä ja saattaa konkretisoitua, kun tupakasta tai nuuskasta yrittää eroon. Lopettaminen ei onnistukaan tuosta vaan ja nuori saattaa kokea itsensä tilanteessa hyvin avuttomaksi. 

 Kysy asiantuntijalta -palvelun kysymykset osoittavat, että pinnan alta saattaa löytyä huoli. Huoli omasta terveydestä, huoli riippuvuudesta, huoli aikuisen suhtautumisesta. Mitä me aikuiset voimme tehdä?  

Nuorelle tulee tuoda esiin selkeästi, ettei hyväksy nuuskan käyttöä. Tuomitsemisen sijaan on kuitenkin tärkeää keskustella ja tarjota tai etsiä nuoren kanssa tietoa. Avoimella keskustelulla ja nuoren kuuntelulla voi kuoria mahdolliset uhmakkuuden kerrokset ja päästä käsittelemään sitä, miksi nuuska houkuttaa, miksi siitä kannattaa pysyä erossa tai sen käyttö lopettaa ja miten kaveriporukan painetta voi vastustaa. Näin tuet nuoren omaa motivaatiota ja pystyvyyttä pysyä nikotiinittomana tai pyrkiä nikotiinittomuuteen.  

 Käytännön vinkit tupakkatuotteiden käytön puheeksi ottamiseen nuoren kanssa löydät NikEdusta