Siirry suoraan sisältöön

Miten toimia nuorten kanssa, jos itse käyttää nuuskaa tai tupakkaa?

Heidi Löflund-Kuusela

Heidi Löflund-Kuusela

Nuuska ei näy

”Kun ei noi koutsitkaan aina oo parhaita esimerkkejä. Aika monet niistäkin käyttää.” *

Vanhemman, opettajan, valmentajan ja nuorisotyöntekijän kielteinen asenne tupakkaa ja nuuskaa kohtaan suojaa lasta ja nuorta käytön aloittamiselta. Näin myös silloin, vaikka aikuinen itse käyttäisikin.

Aikuisen rooli hyvän esimerkin näyttämisessä on tärkeä nuorten arjessa. Mitä voit tehdä, jos kuitenkin itse käytät nuuskaa tai poltat tupakkaa?

Toimi näin:

  1. Älä polta tupakkaa tai käytä nuuskaa toimiessasi nuorten kanssa
    Mikäli aikuinen käyttää tupakka- ja nikotiinituotteita, on tärkeää, että tuotteiden käytön rajaa pois olleessaan tekemisissä nuorten kanssa urheilukentän laidalla, nuorisotilalla, koulussa tai harrastuksissa. Älä näytä mallia julkisesti äläkä tupakoi tai nuuskaa yhdessä nuoren kanssa. Kunnioita lain määrittelemiä ja muuten yhteisesti sovittuja sääntöjä.
  2. Kerro selkeästi, että suhtaudut nuorten tupakointiin ja nuuskan käyttöön kielteisesti.
    Nuorelle on tärkeä tuoda ilmi, että suhtautuu nuorten tupakointiin ja nuuskaamiseen kielteisesti eikä hyväksy sitä. Tästä voit pitää kiinni, vaikka itse tupakkaa tai nuuskaa käyttäisitkin. Mikäli oma käyttösi tulee esille, parasta on myöntää se. Nuorelle voit todeta esimerkiksi käyttäväsi nuuskaa, koska olet jäänyt riippuvaiseksi ja on vaikea lopettaa. Voit myös todeta, ettet halua nuoren kokevan samaa.
  3. Puutu ja keskustele
    Kannusta nuorta pysymään erossa tupakka- ja nikotiinituotteista. Jos nuorella herää kysymyksiä nuuskasta tai tupakasta, keskustele niistä hänen kanssaan. Puutu myös, jos törmäät nuorten keskuudessa nuuskaan ja tupakkaan liittyviin lieveilmiöihin kuten käyttöön painostamiseen, tuotteiden välittämiseen tai kauppaan.

Ota puheeksi, jos havaitset nuorella tupakkaa tai nuuskaa tai huomaat nuoren käyttävän niitä. Jos nuori on jo riippuvainen, auta häntä löytämään oma motivaationsa käytön lopettamiseen ja tue lopettamisessa.

Jos olet itse lopettanut tai yrittänyt lopettaa tupakan tai nuuskan käytön, nämä kokemukset kiinnostavat usein myös nuoria. Jos aikomuksesi on lopettaa, niin myös se kiinnostaa ja motivoi nuorta.

”Keskustelemalla vaaroista ja vahvistaa nuorta kehumalla, että nuori voisi kokea olevansa hyväksytty, vaikka toimisi toisin, kuin kaverinsa.” *

Aikuinen voi toimia vastuullisesti nuorta kohtaan myös silloin kun ei itse toimi täysin esimerkillisesti. Jokainen nuori, joka täysi-ikäistyy jäämättä koukkuun tupakkatuotteisiin, on voitto. Harva aloittaa tupakkatuotteiden käytön enää aikuisena.

P.S Jos itse haluat lopettaa, niin tukea saat mm. työterveyshuollosta ja maksuttomasta Stumppi-palvelusta.

*Nuoren ja vanhemman lainaukset ovat Nuuska nuorten urheilijoiden arjessa (2019) -julkaisusta. (pdf)