Siirry suoraan sisältöön

Aktiivisia valintoja vai tiedostamattomia rutiineja?

Heidi Löflund-Kuusela

Heidi Löflund-Kuusela

Valintojen maailma, tuijotan tienviittoja
Oikee vaatii luonnetta, väärä on se hauska

Laulaja Sanni miettii Supernova-kappaleessaan valintoja. Sitä, kuinka valintojen viidakossa joutuu taistelemaan mielihalujen ja omien tai muiden ihmisten asettamien odotusten ristipaineessa. Kunnollisuus ja oikeat valinnat tuntuvat vaativan päättäväisyyttä.

Teemme lukuisia valintoja joka päivä. Pohdimme ja punnitsemme erilaisia vaihtoehtoja ja teemme päätöksiä parhaan kykymme mukaan. Niin ainakin haluamme uskoa, mutta tämä ei taida olla totta.

Useimmiten emme toimi arjessa näin tietoisesti, sillä ihminen elää rutiiniensa varassa. Suuri osa päivittäisestä toiminnastamme ei perustu harkittuihin päätöksiin vaan omaksumiimme tapoihin. Arkiset tavat ja rutiinit muodostuvat huomaamatta, joskus salakavalastikin. Milloin iltapäiväkahvin kanssa nautittavasta pullasta tulikaan jokapäiväinen tapa? Milloin arkeni muuttui niin pysähtyneeksi, että saatan istua yli 10 tuntia päivässä? Milloin lauantain viinilasillinen muuttui arkipäiväiseksi kiitokseksi päivän töistä?

Kun tapa on muodostettu, aivomme lakkaavat täysipainoisesti osallistumasta päätöksentekoon.

Miten tavat sitten muotoutuvat? Pulitzer-palkittu taloustoimittaja Charles Duhigg kuvaa kirjassaan Tapojen voima, kuinka tapojen kehä pitää yllä käyttäytymistämme. Kehä koostuu kolmesta elementistä: vihje tai ärsyke, rutiini ja palkinto.

Tietty ärsyke tai vihje saa meidät suorittamaan rutiinin, jonka avulla saamme palkinnon. Vihje voi olla konkreettinen kuten suolapurkki ruokapöydässä tai abstrakti kuten stressaantunut mielentila. Purkki saa käden kuin automaattisesti lisäämään ruokaan suolaa ja stressaantunut olo vaikkapa tarttumaan suklaapatukkaan tai tupakkaan. Suola tuo palkinnoksi kokemuksen maistuvammasta ruoasta ja suklaa tai tupakka lohtua. Toistaessamme tapojen kehää yhä uudestaan, pelkkä vihje saa meissä aikaan odotuksen palkinnosta ja rutiini muodostuu lähes automaattiseksi.

Kun tapa on muodostettu, aivomme lakkaavat täysipainoisesti osallistumasta päätöksentekoon ja ennalta ohjelmoitu malli alkaa toimia automaattisesti. Emme enää teekään valintoja. Esimerkiksi aamutoimet sujuvat yleensä niin rutiinilla, että oikeastaan ajatella tarvitsee ensimmäistä kertaa vasta töiden ääressä. Tavat ovat tärkeitä arjessa, koska ne säästävät aikaa ja vaivaa vapauttamalla meidät jatkuvien valintojen ja päätösten teosta.

Elintapamme koostuvat ja konkretisoituvat jokapäiväisissä rutiineissamme: siinä mitä ja miten syömme, miten liikumme, miten lepäämme. Siksi hyvinvointia tuottavia tapoja – vaikkapa kunnollisen aamupalan syöminen ja työmatkakävely – kannattaa vaalia ja vahvistaa. Ja arvostaa.

Puolikas tupakka
Sisko en oo viel koukussa
Hei ketä mä huijaan?
Lopetan taas huomenna

Hyvien, arkea helpottavien tapojen lisäksi omaksumme valitettavan helposti myös huonoja tapoja. Haitallisia rutiineja on kuitenkin mahdollista muuttaa. Kiistämättä se vaatii ponnistelua, vaivannäköä ja konkreettisia muutoksia toiminnassa. Uuden tavan tulisi tarjota vähintään sama, mielellään jopa parempi palkinto kuin vanhan tavan.

Jos on tottunut iltaisin nollaamaan päivän television ääressä napostelemalla, toiminnan muuttaminen ei onnistu ilman tietoista päätöstä. Ärsyke, esimerkiksi television päälle laittaminen, laukaisee rutiinin (napostelu), josta palkinto on rentoutuminen. Charles Duhiggin mukaan keskeistä on säilyttää ärsyke ja palkinto, mutta muuttaa rutiinia. Vaikkapa valita naposteltavaksi kasviksia tai ryhtyä napostelun sijaan kutomaan. Tai tupakointia lopettaessa miettiä esim. rentoutumiseen tai stressinhallintaan vaihtoehtoisia keinoja.

Hyvään arkeen kannattaa satsata. Tällöin hyvinvointia lisäävät ja ylläpitävät rutiinit tulevat automaattisiksi eikä terveellisesti eläminen vaadi jatkuvaa ponnistelua. Jos taas omia tapojaan ja arkeaan haluaa muuttaa, on tärkeää tarjoilla itselleen nopeita ja konkreettisia onnistumisen kokemuksia.

Itselle hyvä, oikea valinta ei vaadi aina luonnetta, se voi olla myös se hauska.

 

Millaisia tapoja sinulla on? Syötkö hyvin? Liikutko riittävästi? Tee elintapatestimme ja tarkastele, millaisilta terveyteen liittyvät tapasi näyttävät. Vahvista hyviä tapojasi ja pohdi, voisiko jonkin, pienenkin, jokapäiväisen rutiinin muuttaminen lisätä hyvää oloa arkeesi.

Elintapatesti(avautuu uudessa ikkunassa)