Siirry suoraan sisältöön

Jouluperinteet uusiksi?

Virve Laivisto

Virve Laivisto

Kulunut vuosi on ollut enemmän tai vähemmän erikoinen kaikille. Joudumme myös pohtimaan joulunviettoa uudella tavalla. Suuret sukujuhlat muuttuvat pienemmiksi, oman perheen kesken vietettäväksi jouluksi. Nyt on hyvä aika tarkastella omia jouluperinteitä. Koronakaamoksen keskellä tarvitsemme kuitenkin juhlatunnelmaa ja irtaantumista arjesta. Kun tarkemmin miettii, niin oma joulutunnelmani löytyy hyvin pienistä asioista: jouluvaloista, kuumasta glögistä, takkatulesta, koristellusta kuusesta ja tietenkin läheisistä ihmisistä.

Voisiko joulua keventää?

Pidetään ne perinteet, joita oikeasti haluamme. Oman perheen kesken päätimme antaa jokaisen perheenjäsenen toivoa omia lempiasioita toteutettavaksi joulunaikana ja karsia ne, joista kukaan ei pidä. Saman voi tehdä joulupöydän antimien suhteen. Olen miettinyt, miksi paistaa iso kasa pipareita tai kymmenen kilon kinkku, jota syödään vielä loppiaisenakin. Onko järkeä ostaa valtavat määrät suklaarasioita, koska ne ovat tarjouksessa ja nähdä niiden tyhjentyneen huomaamatta muun syömisen lomassa?
Nyt voisi olla hyvä aika kokeilla uusia ruokia ja reseptejä perinnereseptien rinnalla: kasviksia, kalkkunaa kinkun tilalle tai kokonaan lihattomia vaihtoehtoja ja kaloja eri muodoissa. Makean nälkään riittää pienempikin määrä kunkin lempiherkkuja?

Jouluun päätimme yhdistää myös mukavaa yhdessäoloa liikkuen. Tänä jouluna tapaamme ulkona turvallisesti muuta sukua tekemällä yhdessä tontturetken metsään ja taskulamppuseikkailun pimeällä lasten kanssa. Tapaninpäivän joulutanssit tanssimme oman perheen kesken olohuoneessa. Yhteistä aikaa lisäämme pitämällä joulunpyhien aikana some- ja ruutupaastoa, jolloin aikaa jää esimerkiksi yhteisten lautapelien pelaamiseen.

Annetaan lapsille raitis joulu

Monen perheen jouluperinteisiin kuuluu alkoholi eri muodoissa. Tarjolla on glögiä, erilaisia viinejä, oluita ja väkeviä juomia. Tutkiessani kaupan hyllyjä, huomasin että näitä kaikkiahan on myös alkoholittomina suuret valikoimat. Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita ja salakavalasti ne kerääntyvät vyötärön ympärille. Tipaton joulu on hyvä alku myös Tipattomalle tammikuulle.

Joulu on ennen kaikkea lasten juhla. Jo vähäinenkin aikuisten alkoholin käyttö voi haitata lapsen riemua. Aikuisen persoona muuttuu ja lapselle se voi aiheuttaa pelkoa. Alkoholi voi myös aiheuttaa riitoja perheissä. Raitis joulu lisää perheen mukavaa yhdessäoloa.

Jääkö putki päälle joulun jälkeen?

Usein sanotaan, ettei ole väliä mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä, vaan sillä, mitä syö uuden vuoden ja joulun välillä. Kyllähän se näin toki on ja ihmisten tulisi saada nauttia joulupöydän antimista, mutta onko ylensyönnissä kuitenkaan mitään järkeä? Onko se nautintoa? Tulisiko parempi olo ja mieli, jos söisi vain mitä oikeasti tekee mieli, eikä mitä jouluna kuuluu perinteisesti syödä?

Kun viikon herkuttelee jää helposti putki päälle. Elimistö vaatii isoja annoksia ja alkoholipitoisia juomia myös joulun jälkeenkin, jolloin on vaikea palata taas normaaliin arkeen.