Siirry suoraan sisältöön

Virvoitusjuomaverosta ei ole vielä terveysveroksi

Valtiovarainministeriö on valmistellut esityksen virvoitusjuomaveron uudistamisesta. Veroa on pyritty viemään terveysperusteiseen suuntaan mutta matka on vielä pahasti kesken. Ensinnäkin esityksen terveysvaikutukset jäävät vaillinaisiksi ja toisekseen veron ulkopuolelle jää yhä valtaosa terveyden kannalta haitallisista tuotteista: paljon suolaa ja rasvaa sisältävä tuotteet sekä muut sokeriset tuotteet kuin juomat.

Pääministeri Marinin hallitusohjelmassa on kirjaus terveysperusteisen verotuksen selvittämisestä. Työtä ei kuitenkaan ole tällä hallituskaudella tehty. On välttämätöntä, että viimeistään seuraavalla hallituskaudella aloitetaan kunnianhimoinen ja määrätietoinen työ kattavan terveysperusteisen verotuksen saamiseksi Suomeen. Veron tulisi koskea niin paljon sokeria, suolaa kuin rasvaakin sisältäviä tuotteita. Työhön tarvitaan sekä verotuksen että ravitsemuksen ja kansanterveyden ammattilaisia.

Paitsi että virvoitusjuomavero on vain kapea siivu siitä, mitä tarvitaan, siinä on jo itsessään ongelmia. Ensinnäkin esitetään, että luontaista sokeria sisältävät täysmehut olisivat samassa veroluokassa kuin sokerittomat tuotteet, mikä on terveyden kannalta huono ehdotus. Veroportaita on myös liian monta – veromuutoksen tulisi olla tuntuva juoman sokeripitoisuuden noustessa. Esitetyssä mallissa tämä ei toteutuisi. Esityksestä puuttuu myös nollaveroluokka makeuttamattomille ja maustamattomille vesille ja kivennäisvesille.

Miksi virvoitusjuomaverolla sitten on väliä syövän kannalta? Terveellinen ravitsemus on yksi olennaisimmista keinoista, jolla syöpää voidaan ehkäistä. Jopa 20 % syöpätapauksista johtuu lihavuudesta. Siksi on tärkeää, että poliittisiin toimin tuetaan ja mahdollistetaan ihmisille nykyistä terveellisempi ravitsemus. Terveysperusteinen verotus olisi tässä työssä avainasemassa.

Lue koko lausuntomme täältä.