Siirry suoraan sisältöön

Vetoomus suolistosyövän seulontaohjelman käynnistämiseksi

Olemme tänään lähettäneet hallituksen sote-ministeriryhmän ja talouspoliittisen ministeriryhmän jäsenille kirjeen, jossa kannustamme heitä käynnistämään suolistosyövän seulontaohjelman suunnitellusti vuoden 2022 alusta.

Suolistosyövän seulontaohjelma on kustannusvaikuttava ja edullinen tapa ehkäistä suolistosyöpää ja varhentaa sen diagnosointia. Suolistosyöpä on sekä miesten että naisten toisiksi yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 3400 ja kuolee noin 1400 henkeä. Seulonnalla syöpä voidaan löytää nykyistä varhemmin, mikä vähentää raskaiden hoitojen tarvetta ja parantaa ennustetta. Seulonta löytää myös jo syövän esiasteita, jotka poistamalla voidaan estää syövän synty.

Seulonta on siis inhimillisesti tärkeä uudistus. Se on myös taloudellisesti järkevää: seulonnassa löydetyn syövän erikoissairaanhoidon kustannukset ovat noin 20 % pienemmät kuin muulla tavoin löydetyn syöpätapauksen. Valtakunnallinen seulontaohjelma maksaa alkuvaiheessa noin 10 miljoonaa ja täysimääräisenä toimiessaankin vain 15 miljoonaa euroa vuodessa. Seulonta on myös yksi tapa siirtää terveydenhuollon painopistettä raskaasta erikoissairaanhoidosta kohti sairauksien ennaltaehkäisyä.

Seulontaan tulisi kutsua kahden vuoden välein kaikki 60-74-vuotiaat.

Seulontaohjelma on mukana hallitusohjelmassa ja sille on varattu rahoitus julkisen talouden suunnitelmassa. On välttämätöntä, että myös koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa nämä suunnitelmat toteutetaan.