Siirry suoraan sisältöön

Tupakka vapaa sijoittaminen tärkeä ase tupakanvastaisessa työssä

Rachel Melsom Tobacco-Free Portfoliosta vieraili Suomessa hankkimassa lisää allekirjoittajia syksyllä laseerattuun Tobacco-Free Finance Pledgeen. Hän vastaa Tobacco-Free Portfolion Euroopan toiminnoista – minkä lisäksi hän tekee kaksi päivää viikossa lääkärin työtä kotimaassaan Iso-Britanniassa.

Viime syyskuussa YK:n tuella lanseeratun Pledgen allekirjoitti lanseeraustilaisuudessa New Yorkissa yli 90 toimijaa, mukana maailman suurimpia pankkeja ja vakuutuslaitoksia. Neljä perustajajäsentä ovat BNP Paribas, AXA, Natixis ja AMP Capital. Nyt allekirjoittajia on jo 130.

Tobacco-Free Portfolion ensisijainen tavoite on vähentää sijoituksia tupakkayhtiöihin, koska se on tehokas tapa vähentää niiden rahoitusta. Pledgen avulla on tarkoitus seuraavan kahden vuoden aikana hankkia paitsi lisää allekirjoittajia, myös julkisuutta tupakkavapaille sijoitussalkuille.

Moni on osallinen tupakkayhtiöiden rahoitukseen tietämättään, esimerkiksi eläkerahastonsa kautta.

  • Suomessa hallitus suhtautuu myönteisesti tupakanvastaiselle työlle, joten täällä on hyvä ilmapiiri muutoksille, Rachel Melsom iloitsee.

Yritykset, jotka ovat jo sitoutuneet olemaan sijoittamatta tupakkayhtiöihin, on helppo saada allekirjoittamaan. Pledgen voi allekirjoittaa jo siinä vaiheessa, että sijoituksista ollaan vasta luopumassa. Lisätietoa https://tobaccofreeportfolios.org/the-tobacco-free-finance-pledge/