Siirry suoraan sisältöön

Syöpäjärjestöt kannattaa genomilakia mutta esittää varauksia

Suomeen valmistellaan parhaillaan genomilakia. Lailla perustettaisiin kansallinen genomikeskus, johon kaikki genomitieto koottaisiin. Syöpäjärjestöt toimitti STM:lle lausuntonsa lakiesityksestä.

Syöpäjärjestöjen mielestä esitetty laki on pääsääntöisesti hyvä. On tutkimuksen kannalta järkevää, että kaikki tieto on koottuna yhteen paikkaan. Kuten lakiluonnoksessakin esitetään, on myös järkevää, että tutkimukseen luovutettava tieto on pseudonymisoitua. Tämä mahdollistaa sen yhdistämisen muuhun rekisteritietoon. Syöpäjärjestöjen lähtökohta genomilakiin on väestölähtöisyyden ja tutkimusedellytysten varmistaminen. Genomitiedosta on etsittävä hyötyä koko kansalle.

Genomitieto voi olla avuksi sekä syövän hoidossa että syöpien ehkäisyssä. Muistutamme lausunnossamme kuitenkin siitä, että vaikuttavimmat keinot syöpien ehkäisyyn edellyttävät puuttumista syövän suuriin riskitekijöihin, kuten tupakointiin ja ylipainoon. Tarvitaan vaikuttavia kansanterveystoimia. Esitetty genomikeskus tarvitsee toimiakseen kunnolliset resurssit. Ne eivät kuitenkaan saa olla pois kansanterveystyöstä tai THL:n kansanterveystutkimuksesta.

Lue koko lausunto ja loput huomiomme: