Siirry suoraan sisältöön

Syöpää sairastavat tänäkin vuonna Roosa nauha –kampanjaa tekemässä

Astrid Swan kritisoi (HS Mielipide 12.10.) syöpä­tutkimuksen julkisen rahoituksen ohuutta.
Syöpäsäätiön vastaus:

Kiitos Astrid kirjoituksestasi (12.10.), jossa kritisoit syöpätutkimuksen julkisen rahoituksen ohuutta. Valtion rahoitus terveyden tutkimukselle yliopistosairaaloissa on laskenut 16 vuodessa 72 prosenttia. Roosa nauha -keräystä toteuttava Syöpäsäätiö kantaa suurta huolta tutkimusrahoituksen supistumisesta ja on pitänyt teemaa esillä vahvasti 70-vuotisjuhlavuotenaan.

Olemme erittäin pahoillamme kokemuksestasi keräyksestä. Olemme aina kuulleet sairastuneiden mielipiteitä mainontaa luotaessa. 2018 kampanjan ydintiimissä oli syöpähoitojensa keskeltä töissä käyvä markkinoinnin ammattilainen. Mainosfilmiin osallistui 10 syövän sairastanutta naista. Myös Syöpäsäätiön Suomen tärkein apuraha -kampanjassa on levinnyttä syöpää sairastava nainen.

Syöpätutkimuksen rahoittamiseen tarvitaan lahjoittajia ja Roosa nauha -keräystä. Kyselyn mukaan mieluisin tapa tukea naisten syöpien tutkimusta on arkisten tuotteiden ostaminen. Tämän ja nauhaostojen rinnalla saamme myös paljon rahalahjoituksia.

Mainoskampanja on vain pieni osa lokakuisen Roosa nauha -keräyksen toimenpiteitä. Osana keräystä panostamme vahvasti sairastuneiden äänen esiin saamiseen mediaan. Lisäksi käytämme paljon aikaa syöpätutkimuksen edistysaskelista kertomiseen. Viimeksi torstaina tv:ssä oli tutkija, joka kehittää Roosa nauhasta saamansa miljoonan euron turvin lääkehoitoa munasarjasyöpään.

Nyt luotu keräyskonsepti on toiminut. 2003 vuoden 30 000 eurosta se on kasvanut kahden miljoonan euron keräykseksi. Tänä vuonna kampanja on jo poikinut Anna Puun kasvoilla ensimmäisillä viikoillaan ennätyksen nauhamyyntiin.

Lahjoitusvarat ovat konkretisoituneet mm HER2-positiivisten potilaiden pidempänä elinikänä ja parempana elämänlaatuna, uusiutumista estävinä parempina liitännäishoitoina ja tehokkaampina biologiset alatyypit tunnistavina hoitoina. Myös mammografiaseulontaikää on laajennettu kuolleisuuden alentamiseksi.

Suomi on Euroopan kolmen parhaan joukossa, kun mitataan rintasyövästä selviytymistä. Tämä sija vaatii jatkossa valtiolta lisää rahoitusta yliopistosairaaloille. Kiitos Astrid, että pyysit lukijoita ostamaan lisää nauhoja.

Helena Hulkko

Viestintä- ja varainhankintajohtaja

Syöpäsäätiö sr