Siirry suoraan sisältöön

Riittävällä suojautumisella voitaisiin ehkäistä suurin osa melanoomatapauksista

Kaikkein nopeimmin yleistyvä syöpä on ihomelanooma. Suomen Syöpärekisterin mukaan vuonna 2015 melanoomaan sairastui 820 miestä ja 700 naista, kun vuonna 2003 sairastuneita oli 370 miestä ja 360 naista. Tärkein melanooman riskitekijä on auringon UV-säteily. Ilmatieteen laitos varoitti maanantaina 9.7. maan lounaisosia voimakkaasta UV-säteilystä, UV-indeksin arvolla 6.

Ihosyövät ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä. Tämä johtuu väestön ikääntymisestä, mutta myös siitä, että auringossa oleskellaan enemmän vähissä vaatteissa. Ihon toistuva palaminen ja elinikäinen aurinkoaltistus lisäävät ihosyöpien riskiä.

Riittävällä suojautumisella voitaisiin ehkäistä 90 – 95 prosenttia melanoomatapauksista. Muista ihosyövistä poiketen melanoomaa esiintyy myös suhteellisen nuorilla ihmisillä.

Melanooma on yksi nopeimmin yleistyvistä syövistä

Melanooma on ollut vuosikymmenien ajan nopeimmin yleistyviä syöpiä länsimaissa. Melanooma on vaarallisin ihosyöpä, koska se leviää nopeasti lähettäen etäpesäkkeitä. Ihomelanooma kehittyy tyypillisesti vartalon tai raajojen ihoon. Usein melanooma syntyy uutena luomena tai ihomuutoksena. Arviolta joka kolmas melanooma alkaa jo olemassa olevasta luomesta. Jos iholla oleva luomi muuttaa ulkonäköään tai löydät uuden epäilystä herättävän luomen, sitä kannattaa käydä aina näyttämässä lääkärille.

Muista pitkät hihat, lippis ja aurinkolasit

Paras tapa suojata lapsia auringon UV-säteilyltä on varjo, jossa on jopa puolet vähemmän uv-säteilyä kuin suorassa auringonpaisteessa.  Säteily läpäisee myös ohuet pilvet, joten pilvisenäkin päivänä on muistettava riittävä suojaus. Auringonsäteilyltä suojautumiseen on kolme tapaa: varjo, vaatteet ja voide.

”Vaatetus – lippis tai lierihattu, pitkähihainen paita ja aurinkolasit – on hyvä suoja UV-säteitä vastaan. Myös pysymällä suoralta auringon paisteelta varjossa voi helposti puolittaa altistuksen”, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala.

Suojautumistarpeen arviointia varten on Suomessa käytössä UV-indeksi eli UVI, joka ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Iho kannattaa suojata, kun UV-indeksi ylittää lukuarvon 3.  UV-indeksit on nähtävissä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Lue lisää riittävästä suojautumisesta

Ilmatieteen laitoksen UV-ennuste: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste