Siirry suoraan sisältöön

Parhaat käytännöt kilpailun tulokset jakoon Euroopan laajuisesti

Euroopan komission yhteistoimintahankkeen iPAAC (Innovative Partnership for Action Against Cancer) kumppani FISABIO (Fundacio per al Foment de la Investigacio Sanitaria I Biomedica de la Comunitat Valenciana) Espanjasta käynnisti vuonna 2019 parhaiden käytäntöjen kilpailun, joka liittyi syövän ehkäisyyn ja sosiaaliseen eriarvoisuuteen mukaan lukien terveyden edistäminen ja syövän seulontaohjelmat.

Kilpailun tavoitteena oli

  • tunnistaa ja koota eurooppalaisia kokemuksia
  • levittää hyviä käytäntöjä Euroopan maiden kesken edistääkseen ja helpottaakseen käytäntöjen toteuttamista erilaisissa terveysjärjestelmissä ja -palveluissa
  • osallistua syövän ehkäisyn tasa-arvoisuuteen liittyvien parhaiden käytäntöjen vaihtoon.

Aloite vahvistaa Euroopan komission pyrkimyksiä ehkäistä tarttumattomia tauteja jakamalla syövän ehkäisyn ja seulontojen hyviä käytäntöjä sosiaalisen eriarvoisuuden näkökulmasta.

Esimerkkejä hyvistä käytännöistä löydät täältä (pdf)

*) iPAAC hanke on EU:n III terveysohjelman (2014-2020) rahoittama yhteistoimintahanke. Hankkeessa on 44 kumppania (kansallisia asiantuntijalaitoksia sekä näiden yhteydessä toimivia organisaatioita) 24 Euroopan maasta. Yhteistoimintahanketta koordinoi Slovenian kansanterveyslaitos (NIJZ). IPAAC -yhteistoimintahankkeen tavoite on hallita syöpää nykyistä paremmin. Innovaatioita haetaan syövän ehkäisystä, genomiikasta, syöpätiedon, rekisterien ja syöpähoitojen tehostamisesta. Ensisijaisena kohderyhmänä hankkeessa ovat EU-tason vaikuttajat ja päättäjät kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Suomen Syöpäyhdistys on mukana hankkeessa ja se vastaa työpaketista WP5 syövän ehkäisy.

Hankkeen nettisivut
Hankkeen suomenkielinen esite (pdf)