Siirry suoraan sisältöön

Nikotiinikampanjan tavoitteena herätellä nuorten vanhempia

Syöpäjärjestöt toteuttaa  valtakunnallisen radiokampanjan, jonka tavoitteena on herätellä lasten ja nuorten vanhempia reagoimaan lastensa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön.

Lisäksi kampanjan avulla mainostetaan juuri avattua NikEdu.fi -sivustoa, josta löytyy tietoa ja materiaalia niin vanhemmille kuin nuorten parissa työskenteleville aikuisille tupakka- ja nikotiinituotteisiin liittyen.

Radiokampanja alkaa tänään ja pyörii ajalla 1.2-15.2.2018 ympäri Suomen.

Vanhemmat ja muut lähiaikuiset ovat avainasemassa nuoren tukemisessa irti tupakka- ja nikotiinituotteista. Vanhemman on tärkeä olla kiinnostunut nuoren asioista ja ottaa asia rohkeasti puheeksi, mikäli epäilee nuoren käyttävän tupakka- tai nikotiinituotteita. Nuori kaipaa tukea eniten läheisiltään; perheeltä ja ystäviltä.

Vanhempien mahdollisuudet auttaa ja tukea nuorta tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisessa ovat suuret – yllättävänkin suuret. Nuoret odottavat vanhemmiltaan välittämistä ja toivovat keskustelua, kannustusta, kehuja ja kiitosta – sekä kontrollia.

Vanhemman on tärkeä olla kiinnostunut nuoren asioista ja ottaa asia rohkeasti puheeksi, mikäli epäilee lapsen käyttävän tupakka- ja nikotiinituotteita.  Vanhemmat pystyvät vahvistamaan nuoren motivaatiota sekä tarjoamaan apua ja tukea. Nuorten mielestä paras apu tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamiseen tulee läheltä. Mitä läheisempi henkilö on, ja mitä paremmin hän tuntee nuoren, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on auttaa.

Riippuvuus yllättää

Nuorilla ei ole ymmärrystä siitä, että nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. He uskovat, että tuotteiden käytön lopettaminen onnistuu heti, kun sitä yrittää tosissaan. Nuoren elimistö on herkkä nikotiinin vaikutuksille – riippuvuus voi yllättää.

Vaikka perinteinen tupakointi on vähentynyt nuorten keskuudessa, nikotiiniriippuvuutta on lisännyt mm. nuuskan käytön lisääntyminen sekä savukkeiden ja nuuskan yhteiskäyttö. Riippuvuutta on lisännyt myös sähkösavukkeen ja vesipiipun tuleminen tupakoinnin rinnalle.

NikEdu tarjoaa tietoa ja tukea vanhemmille

NikEdu on uusi sivusto, joka tarjoaa lasten ja nuorten lähiaikuisille työkaluja käsitellä tupakka- ja nikotiinituotteisiin liittyviä ilmiöitä.  NikEdusta vanhempi saa apua käytön havaitsemiseen, puheeksi ottamiseen ja nuoren auttamiseen. Vanhempi saa tietoa myös siitä, millaista tukea nuoret vanhemmiltaan toivovat.