Siirry suoraan sisältöön

Nikotiinipussit välttämätöntä saada tupakkalakiin pian

Nikotiinipusseista on tullut kerralla aiempaa suurempi terveysuhka, kun Fimean huhtikuisen päätöksen jälkeen ne ovat olleet käytännössä sääntelemättömässä tilassa. On välttämätöntä, että nikotiinipussit saadaan tupakkalain alaisiksi, kuten muutkin tupakka- ja nikotiinituotteet. Toimitimme asiasta STM:lle lausunnon. Nyt vain tarvitaan poliittisilta päättäjiltä tahtoa viedä asiaa nopeasti eteenpäin.

Nikotiinipussit ovat monella tapaa haitallisia. Nikotiini on myrkyllinen ja erittäin vahvasti addiktoiva aine. Tupakkateollisuudelle nikotiinipussit ovat keino saada nuorista uusia käyttäjiä – niiden nikotiinipitoisuus on erittäin korkea, niiden maut ja hajut ovat nuoria houkuttelevia, pakkaukset vetoavat nuoriin ja markkinointi on suunnattu nuorille. Kun nikotiiniriippuvuus on kerran syntynyt, ihmiset käyttävät usein rinnakkain eri tupakka- ja nikotiinituotteita. Tämä lisää muiden terveysongelmien lisäksi myös syövän riskiä.

STM:n valmistelema esitys on mielestämme kannatettava. Koska nikotiinipusseja käytetään samalla tavoin kuin nuuskaa, niihin kannattaa myös lainsäädännössä suhtautua samalla tavoin. On kuitenkin välttämätöntä laskea nuuskan matkustajatuonnin rajoja – nykyinen 1 000 gramman tuontimäärä on aivan kohtuuttoman korkea.