Siirry suoraan sisältöön

Nikotiinipusseille esitettyä korkeampi vero

Nikotiinipussit uhkaavat tupakkalain tavoitetta savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta vuoteen 2030 mennessä. Nikotiinipussien saatavuus on lisääntynyt räjähdysmäisesti tämän vuoden aikana. Nikotiinipussit on suunnattu erityisesti nuorille: niiden pakkaukset, hajut, maut ja markkinointi vetoavat erityisesti nuoriin. Valitettavasti tupakkateollisuus on myös onnistunut tavoitteessaan: esimerkiksi Ruotsissa nikotiinipussien käyttäjät ovat korostuneesti juuri nuoria. 18–29-vuotiaista nuorista yli 20 % käyttää päivittäin tai satunnaisesti nikotiinipusseja. Nuoret ovat myös erityisen alttiita kehittämään riippuvuuden nikotiinista – ja nikotiini on erityisen haitallista nuorten kehittyvälle elimistölle, varsinkin aivoille.

Lasten ja nuorten suojelemiseksi olisi parasta kieltää nikotiinipussit Suomessa. Jos näin ei tehdä, on välttämätöntä, että ne ovat tupakkaveron piirissä. Siksi VM:n esitys tupakkaverolain muuttamisesta on lähtökohtaisesti kannatettava. Kannatamme myös esitettyä verorakennetta.

Sen sijaan esitetty veron taso on liian matala. Hinta ja saatavuus ovat keskeisimmät ihmisten kulutuskäyttäytymiseen vaikuttavat tekijät. Juuri nuorten kohdalla hinnan vaikutus on erityisen suuri: korkea hinta vähentää houkutusta kokeilla nikotiinipusseja ja päätyä niistä riippuvaisiksi.

Savukkeiden hinnasta tupakkaveron osuus on noin 70 %. Esitämme, että veron pitäisi olla vastaava myös nikotiinipusseilla.

Lue lisää lausunnostamme.