Siirry suoraan sisältöön

Nikotiinin haitoista kampanja nuorille – mukana Olli Santalahti

#suojapäätä –kampanjassa tuodaan esille nikotiinin haittoja

”Elän ilman nikotiinituotteita, koska haluan parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja yleisen vireystilan.”

Olli Santalahti

Vapaaottelija Olli Santalahti on huomannut, että nikotiinituotteet näkyvät laajasti kaikessa harrastetoiminnassa, niin kamppailu-urheilussa kuin jääkiekossa tai jalkapallossakin.

Olli Santalahti on kampanjan kasvona ja esiintyy Fressiksen kampanjavideolla.

– Mielestäni aihe on tärkeä ja ajankohtainen. Siksi lähdin mukaan kampanjaan, Olli kertoo.

Tieto nikotiinin laajoista haitoista lisääntyy. Haitat on saatava myös nuorten tietoon.

Fressiksen #suojaapäätä-kampanjassa tuodaan esiin nikotiinin moninaisia haittoja. Kampanja on erityisesti niille nuorille, jotka ovat nikotiinituotteiden käyttäjiä tai riskissä aloittaa niiden käyttö. Kampanjan viestillä ”suojaapäätä” herätetään nuoria kiinnostumaan nikotiinin haitoista ja kehotetaan pysymään kaukana nikotiinituotteista.

Nuorten tupakointi on vähentynyt. Nikotiinia sisältävien tuotteiden, erityisesti nuuskan käyttö ovat kuitenkin lisääntyneet nuorten keskuudessa. Myös eri tuotteiden yhteiskäyttö nuorilla on huolestuttavaa, sillä siitä aiheutuu osalle nuorista erityisen voimakas nikotiiniriippuvuus.

Ihmisen aivot kehittyvät murrosiästä 25-vuotiaaksi saakka. Tänä aikana aivot ovat herkät erilaisten keskushermostoon vaikuttavien aineiden, kuten nikotiinin vaikutuksille. Nikotiini vaikuttaa aivojen hermosolujen toimintaan ja voi haitata oppimista ja tiedonkäsittelyä. Nuoren kehittyvät aivot ovat herkät myös riippuvuuden syntymiselle. Riippuvuus haittaa keskittymistä ja aiheuttaa levottomuutta.

Aivojen lisäksi nikotiini vaikuttaa haitallisesti koko kehossa. Nikotiini supistaa verisuonia ja nostaa siten sydämen sykettä sekä kohottaa verenpainetta. Se huonontaa suorituskykyä, lihasten kehittymistä ja palautumista. Lisäksi nikotiinilla on haitallisia vaikutuksia muun muassa sokeriaineenvaihduntaan, kolesteroliarvoihin sekä syöpäriskiin.

–        Nuori ja hänen kehonsa ovat ainutkertaisen arvokkaita. Nuoren vielä kehittymässä olevaa kehoa ei kannata altistaa nikotiinin haitoille, toteaa terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila Syöpäjärjestöistä.

#suojaapäätä -kampanja 19.11.-9.12.2018 Fressiksen digitaalisissa kanavissa (Fressis.fi, Instagram, YouTube).

Faktat nikotiinin haitoista

1. Nikotiini muokkaa aivoja.

Toistuva nikotiinin käyttö aiheuttaa muutoksia aivoissa. Aivot kehittyvät nuorena. Nikotiinialtistus muokkaa nuoren aivojen hermosolujen toimintaa. Sitä, miten aivot ottavat vastaan, varastoivat, käsittelevät ja tuottavat tietoa – miten esimerkiksi pystymme keskittymään uuden oppimiseen. Nikotiini siis häiritsee kehittymässä olevien aivojen normaalia kypsymistä ja voi johtaa kognitiivisten toimintojen eli ajattelun ja tiedonkäsittelytaitojen heikentymiseen.
Nikotiini koukuttaa nopeasti, erityisesti kun kyseessä on nuoren kehittyvät aivot. Riippuvuuden kehityttyä aivot tarvitsevat nikotiinia säännöllisin väliajoin toimiakseen normaalisti.

2. Nikotiiniriippuvuus haittaa keskittymistä ja tekee olosta levottoman.

Yleinen uskomus on, että nikotiini auttaa keskittymään, mutta tunne johtuu vieroitusoireiden helpottumisesta. Koska elimistö on jo tottunut nikotiiniin ja kaipaa sitä, sen puute aiheuttaa vieroitusoireita, kuten keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta. Uusi nikotiiniannos helpottaa näitä vieroitusoireita ja keskittymiskyky väliaikaisesti paranee. Riippuvuus ylläpitää keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta.

3. Nikotiinin käyttö huonontaa suorituskykyä, lihasten kehittymistä ja palautumista.

Nikotiini supistaa verisuonia, jolloin lihasten verenkierto vähenee, ja hapen sekä ravintoaineiden saanti heikkenee. Hapen ja ravinteiden puutteessa lihakset eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla, väsyvät helpommin, eivätkä kasva ja kehity treeniä vastaavalla tavalla.
Nikotiini supistaa verisuonia ja sitä kautta nostaa verenpainetta ja sydämen syketasoa. Tällöin sydän joutuu työskentelemään kovemmin ja rasittuu vähemmästä. Toistuvat nikotiiniannokset ja vieroitusoireet, jotka johtuvat nikotiinin poistumisesta, pitävät elimistöä jatkuvassa rasitustilassa.

Myös palautuminen hidastuu, koska lihasten verenkierto on heikentynyt, elimistö on stressitilassa. Nikotiiniriippuvuus aiheuttaa myös unettomuutta. Uni on yksi voimakkaimmin palautumiseen vaikuttavista tekijöistä.

Lisätietoa nikotiinin haitoista:   

Fressis: 5 faktaa nikotiinista

Fressis: Tietopankkiartikkeli nikotiinista

Ilman syöpää:  5 faktaa nikotiinista

 

Kuka?
Olli Santalahti

Ammatti: vapaaottelija / MMA-ottelija

Ikä: 24 vuotta

Kotipaikka: Turku

Sali: Finnfighters’ Gym

Saldo ammattilaistasolla: 8–3

Tavoite: Isot organisaatiot, kuten UFC ja Bellator

Muuta: tuotantotalouden opiskelija

Instagram: https://www.instagram.com/santalahtiolli

 

Yhteydet:

Eeva Ollila
Terveyden edistämisen ylilääkäri
050 590 4935
eeva.ollila@cancer.fi

Tuulia Råmark
Terveyden edistämisen asiantuntija
050 564 5844
tuulia.råmark@cancer.fi

Sami Ruokangas
Viestinnän asiantuntija
0503086797
sami.ruokangas@cancer.fi

 

https://www.fressis.fi/artikkeli/nikotiinikoukku-iskee-aivot-kanveesiin/