Siirry suoraan sisältöön

Mullistava läpimurto Turun yliopiston syöpätutkimuksessa

Professori Jukka Westermarck, Joni Merisaari ja Oxana Denisova (Venäjä). Kuva: Vesa-Matti Väärä.

Turun yliopiston tutkijaryhmä on onnistunut tehostamaan useiden täsmälääkkeiden vaikutusta pahanlaatuisissa keuhkosyöpäsoluissa.

Suomalaisten tutkijoiden johtama kansainvälinen yhteistyöhanke paljastaa, että syövän täsmähoidossa on tähän mennessä jätetty huomioimatta mekanismi, joka määrittää syöpäsolujen vasteen suurimmalle osalle moderneista täsmälääkkeistä. Turun yliopiston tutkijat osoittivat, että syöpäsolujen jarrupolkimen tehoa lisäävä lääkeaine tehostaa merkittävästi täsmälääkkeen hoitovastetta keuhkosyövässä.

Hanke on saanut Syöpäsäätiön rahoitusta, eli kiitos läpimurrosta kuuluu osaltaan syöpätutkimusta tukeneille lahjoittajille.

Syövän hoito on haastavaa ja syöpätutkijat ovat yleisesti luopuneet käsityksestä, että yksi, kaikkiin syöpätyyppeihin toimiva syöpähoito olisi löydettävissä. Sen sijaan tutkijat ovat pyrkineet löytämään eri syöville juuri niihin vaikuttavia täsmälääkkeitä. Kuitenkin suurin osa täsmälääkkeillä tehdyistä kliinisistä kokeista on tuottanut pettymyksen, eikä niillä ole saatu merkittävää tehoa syövän hoidossa. Suurimpana syynä tähän on katsottu olevan syöpäsolujen kyky mukautua hoitoihin ja löytää tapoja kiertää lääkkeiden vaikutukset.

Turun yliopiston professori Jukka Westermarckin tutkimusryhmässä väitöskirjaa tehnyt lääketieteen tohtori Otto Kauko, yhteistyössä Helsingin yliopiston FIMM-instituutin tutkijoiden kanssa, lähti selvittämään, voisiko olla olemassa yhteinen tekijä, joka saa täsmälääkkeet menettämään lähes järjestäen tehonsa syöpäsoluissa.

– Suurin osa täsmälääkkeistä toimii siten, että ne estävät solun sisällä olevia kinaasiviestintäketjuja, joiden aktiivisuus on lisääntynyt syöpäsoluissa ja tämä puolestaan kiihdyttää syövän pahanlaatuista käyttäytymistä. Kinaasiverkostoja kuvaillaan usein syöpäsolujen kaasupolkimiksi ja on ajateltu, että niiden hillitseminen riittäisi syövän hoitamiseen, Westermark kertoo.

Lue Turun yliopiston tiedote kokonaisuudessaan.(avautuu uudessa ikkunassa)

Lue Turun Sanomien juttu aiheesta.(avautuu uudessa ikkunassa)