Siirry suoraan sisältöön

Maailmassa jo yli 19 miljoonaa sairastuu syöpään vuosittain

Kansainvälisen syöväntutkimuskeskus IARC:n (International Agency for Research on Cancer) mukaan rintasyöpä on noussut keuhkosyövän ohi maailman yleisimmäksi syöväksi.

IARC arvioi, että vuonna 2020 maailmanlaajuisesti todettiin 2,3 miljoonaa rintasyöpää, mikä vastaa jo lähes 12 prosenttia kaikista uusista syöpätapauksista. Seuraavaksi yleisimmät syövät ovat keuhkosyöpä (11,4 %), suolistosyöpä (10 %), eturauhassyöpä (7,3 %) ja mahasyöpä (5,6 %).

Rintasyöpä yleistyy korkean tulotason maissa

WHO:n mukaan rintasyövän ilmaantuvuus on kasvanut erityisesti kehittyneemmissä maissa, joissa tulotaso on korkea. Rintasyövästä selviytymisessä on havaittu suuria eroja paitsi korkean ja matalan tulotason maiden välillä, myös naisten sosioekonomisen aseman mukaisia eroja maiden sisällä.

Maailman syöpäpäivänä IARC korostaa sekä rintasyövän ehkäisyn tärkeyttä että rintasyövästä selviytymisen parantamista: ajoissa havaittuna rintasyövän ennuste on hyvä. Esimerkiksi IARC:n Afrikassa käynnissä olevassa tutkimuksessa selvitetään rintasyövästä selviytymisen eroja naisten ja eri maiden välillä sekä keinoja vaikuttaa rintasyövästä selviytymiseen.

Suomessa rintasyöpää enemmän korkeakoulutetuilla

Suomessa rintasyöpään sairastuu noin 5 000 ja siihen kuolee noin 900 naista vuosittain. Suomessa on havaittu rintasyövän ilmaantuvuuden olevan merkittävästi suurempi korkeakoulutetuilla kuin peruskoulutetuilla naisilla.

Rintasyövän kuolleisuudessa ei Suomessa ole havaittu eroja koulutusasteen mukaan.

Yksi kolmesta sairastuu syöpään Suomessa

IARC:n arvioiden mukaan kaikkiaan syöpään sairastui maailmanlaajuisesti 19,2 miljoonaa ihmistä vuonna 2020, ja syöpään kuoli 10 miljoonaa ihmistä.

Suomessa uusimmat viralliset syöpätilastot kertovat, että uusia syöpätapauksia todettiin vuonna 2018 hieman yli 34 400 ja syöpäkuolemia noin 12 700.

IARC:n mukaan maailmanlaajuisesti yksi viidestä ihmisestä sairastuu syöpään elämänsä aikana. Suomessa sairastuu keskimäärin yksi kolmesta.

 

IARC:n tiedote (linkki vie toiseen verkkopalveluun): World Cancer Day: Breast cancer overtakes lung cancer as leading cause of cancer worldwide. IARC showcases key research projects to address breast cancer