Siirry suoraan sisältöön

Läheisten tulee voida vierailla saattohoitopotilaan luona koronasta huolimatta

Läheisten vierailuja sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon yksiköissä on rajattu koronaepidemian vuoksi. Saattohoidossa olevien potilaiden luona vierailu on tällä hetkellä mahdollista tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Olemme saaneet paljon huolestuneita yhteydenottoja syöpäpotilaiden läheisiltä. Läheisten vierailut on saatettu kieltää jopa kokonaan. Tapauskohtainen harkinta on voitu viedä niin pitkälle, että työvuorossa oleva ammattilainen joutuu hetkessä päättämään, pääseekö läheinen tapaamaan kuolevaa potilasta. Tilanne aiheuttaa eriarvoisuutta potilaiden välille, kun käytännöt vaihtelevat.

Olemme tänään lähettäneet peruspalveluministeri Kiurulle sekä STM:n virkajohdolle pyynnön muuttaa ministeriön suosituksia saattohoitopotilaiden osalta. Jatkossa saattohoidossa olevien potilaiden oireettomien läheisten vierailut tulisi sallia aina.

Jokainen kuolema on ainutkertainen. Kuolevalle ja hänen läheisilleen voi olla äärimmäisen merkityksellistä, että he voivat viettää viimeiset päivät ja hetket yhdessä. Jos vain vältettävissä, kenenkään ei tulisi kuolla yksin. Toivomme, että asiaan saadaan muutos mahdollisimman pian.