Siirry suoraan sisältöön

Kuukauden neuvontahoitaja: Ritva Lahdenperä

Esittelemme Kuukauden neuvontahoitaja -juttusarjassamme Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajia ja heidän työtään. Neuvontapalvelun hoitajat antavat tietoa ja tukea syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen sairauden eri vaiheissa. Tällä kertaa esittelyvuorossa on Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Ritva Lahdenperä.

Kuka olet, mitä tehtäviisi kuuluu?
Olen Ritva Lahdenperä Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen neuvonta-aseman ja Pirsy lääkärikeskuksen sairaanhoitaja. Pirkanmaan Syöpäyhdistyksellä, lääkärikeskus Pirsy:ssä sairaanhoitajia on neljä.
Neuvonta-aseman sairaanhoitajan työssä tapaan syöpään sairastuneita sekä heidän läheisiään syöpä sairauden eri hoitovaiheissa. Sairastuneet ja/tai läheiset voivat varata ajan sairaanhoitajan vastaanotolle. Diagnoosin jälkeen monia auttaa lisätiedon saaminen ja tapahtuneesta puhuminen. Autan löytämään sopivia palveluita jaksamisen ja kuntoutumisen tueksi. Tapaan työssäni usein rintasyöpäpotilaita heidän hoitonsa eri vaiheissa myös rintaproteesin sovitus vastaanotolla.
Teen myös syövän periytyvyysneuvontaa, jossa on tarkoituksena selvittää, onko riski periytyvään syöpäalttiuteen suurentunut. Syövän periytyvyysneuvonta vastaanotolla teen alustavan selvityksen asiasta piirtämällä sukupuun neuvottavan suvun syöpäsairauksista. Lääkärikeskuksemme perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri tarkastaa aina sukupuun ja annetun ohjauksen. Tarvittaessa neuvottavalle varataan lääkärin vastaanotto asian jatkoselvittelyyn.
Sairaanhoitajana suunnittelen ja toteutan yhdessä muun henkilökuntamme kanssa erilaisia potilaille ja läheisille suunnattuja kuntoutuspalveluja, joiden tarkoitus on tukea sairastunutta tai sairaudesta toipuvaa. Myös tietopäivät yhteistyössä sairaaloiden kanssa ovat osa sairastuneen tukemista.
Olen mukana järjestämissämme yleisötilaisuuksissa, joissa on syöpäsairauksiin liittyviä luentoja. Terveyden edistämisen alueelta ohjaan yhdessä Tampereen kaupungin terveydenhoitajien kanssa mm. tupakasta eroon 28 päivää ilman kursseja. Uusin työalue on lääkärikeskuksessamme sairaanhoitajan pidä huolta elintapa ohjaus vastaanotto, jossa opastetaan tekemään terveyttä tukevia syöpää ennaltaehkäiseviä valintoja, kartoitetaan syövän ennaltaehkäisyn kannalta tärkeimmät asiat: suvussa esiintyvät syöpäsairaudet, ravitsemus- ja liikuntatottumukset, uni, alkoholin ja tupakkatuotteiden käyttö sekä tehdään luomitarkastus. Opastetaan naisille rintojen omaseuranta ja miehille kivesten omatarkkailu. Lisäksi mitataan verenpaine, pulssi ja kehonkoostumus (vaa’alla) sekä veren rasva-arvot.
Pirsy Lääkärikeskuksen sairaanhoitajan työssä teen pieniä hoidollisia toimenpiteitä, lääkeinjektioiden antoa sekä haavojen ompeleiden poistoa. Lääkärikeskuksen toimenpide vastaanotolla olen avustavana sairaanhoitajana. Lääkärikeskuksessamme on myös korkean rintasyöpäriskin henkilöiden vuosittainen seuranta rintojen kuvantamistutkimus järjestelyineen sekä sairaanhoitajan- että lääkärin vastaanoton osalta. Hoitajana huolehdin em. kokonaisuuden toteuttamisesta hoitajan työn osalta.

Usein miten vastaanotolle tullaan syöpäsairaus tiedon saamisen jälkeen silloin kun hoito ei ole vielä alkanut. Keskustelemme sairaudesta, perustietoa siitä, käymme läpi tulevaa pääpiirteittäin. Palvelumme ovat käytettävissä kaikissa sairauden hoito- ja toipumisvaiheissa, järjestän vertaistukea tarvittaessa.

Mikä on haastavaa neuvontahoitajan työssä?
Potilaan kohtaaminen sairauden tuomissa raskaissa elämäntilanteissa.

Miten käsittelet työssäsi kohtaamia raskaita asioita?
Työnohjauksessa sekä keskusteluissa sairaanhoitaja kollegoiden kanssa.

Mihin syöpäpotilaat eivät useimminkaan ole valmistautuneet, kun he saavat syöpädiagnoosin?
Ehkä syöpäsairauteen ei kuitenkaan voi valmistautua etukäteen, vaikka sairautta olisi ollut suvussa tai ystävillä. Silloin kun epämääräisiä vaivoja on ollut jo pitkään, potilaat kertovat aavistelleensa kyseessä olevan syöpäsairauden. Yllättää voi se, että erilaisia odotusvaiheita voi olla useampia vielä sen jälkeenkin kun tieto syöpäsairaudesta jo on olemassa. Odotetaan leikkausta, vastausten saapumista, hoidon alkamista jne. Odotusvaiheita on useampia, ne ovat henkisesti raskasta epätietoisuuden aikaa. Toivomme Syöpäyhdistyksen palveluiden olevan tukena näissä odotuksen ja epätietoisuuden hetkissä.
Mikä on suurin muutos, minkä olet sairaanhoitajana kokenut Syöpäjärjestössä verrattuna sairaanhoitajan työhön sairaalassa?
Syöpäyhdistyksen työssä minulla on enemmän aikaa sekä potilaille että läheisille. Hoitosuhteen jatkumisen mahdollisuus sairauden eri hoito- ja kuntoutumisvaiheissa.

Mikä on parasta työssäsi?
Työn monipuolisuus, oma työyhteisö, työkaverit.